Annons:

Använd julens goda rester!

Är kylen full av julrester? Använd dem till att laga andra goda tilltugg och rätter!
Vi slänger alldeles för mycket fullt ätbar mat. Speciellt efter julens frosseri. Med lite kreativitet kan vi laga till utsökta rätter även av rester.

Annons:

 

Överbliven glögg?

Servera kall, blanda gärna med cava eller annat mousserande. Eller blanda en god sangria med lite rött vin, glögg, apelsinskivor och kanelstång. Alternativt använd i sås, marinad eller salladsdressing. 

Ägg, sill, lax, paté i kylen?

Gör laxsnittar av din gravade eller rökta lax. Smörstek fyrkanter av kavring och lägg å en bit lax. Toppa med överbliven hovmästarsås eller använd julsenapen och blanda med lite honung.

Av sill, ägg och överbliven kokt potatis kan man göra underbara danska smörrebröd. Använd julbrödet, vörtbrödet eller kavringen. Bred smör på smörgåsen. Skiva ägg, potatis och valfri inlagd sill, matjessill  eller ansjovis. Lägg i tre rader så det täcker mackan. Toppa med crème fraîche, gräddfil eller smetana samt gräslök eller dill. Dofta lite salt och mal svartpeppar över.

Paté eller leverpastej är jättegott att göra små tilltugg av. Använd julknäcke, fröknäcke eller smörstekt toast. Lägg på en generös bit paté och toppa med valfri marmelad eller cumberlandsås och kryddgrönt om det finns.

Grönkål, stilton och nötter kvar?

Gör en fräsch sallad med grönkål, valnötter (eller andra julnötter eller mandel), stilton och smörstekta päron. Tips! sallad är bäst att bryta, så slipper man bruna kanter(av knivens stål). Nötter innehåller mycket fett och kan därför härskna efter ett tag. Tänk på att förvara dem i kylen, så håller de sig goda längre. Finns det färska eller torkade fikon är det smarrigt att ha i. Det går också fint att bara smula din stilton.

Alternativt blanda upp stilton med crème fraîche eller gräddfil och göra en dressing eller kräm. Krämen kan man använda att spritsa eller klicka på till exempel crostini.

En annan idé- gör en grönkålspesto! Kör rå, sköljd och repad grönkål i matberedaren. Tillsätt den överblivna mandeln eller valnötterna samt matolja, grovhackad vitlök, citron och kryddor. Använd i pastan, klicka på salladen eller smörgåsen. Otroligt gott!

Skinkan

Skär resterna av skinkan i kuber och frys in i plastpåsar att använda till urgod pyttipanna. Finns det färdig, kokt, potatis är det bara att skära i kuber, hacka lite gul lök och stek med skinkan. Skär också upp om det finns överblivna korvar, syltor och rökt kött och (frys in eller) använd direkt till din pytt. Krydda med lite grillkrydda.

Eller…strimla och använd skinkan och den rökta korven i pastan, med krämig sås på cheddarosten från julen. Här funkar grönkålen också finfint, hackade nötter, strimlad och stekt rökt korv eller renstek.

Osten

Vill man inte använda osten i brådrasket så bara riv den och frys in i portionspåsar. Smidigt till gratänger, tacos etc! Eller skär härligheten i kuber och använd i salladen. Fins brieost över- skär i kuber och rulla i rostade frön. Urgott till bubblet.

Gick inte all Lutfisk åt?

Gör en god och lättfixad lutfisklåda. Detta är en skånsk variant: Varva skivad potatis, senapssås och lutfisk. Gratinera. Servera med skirat smör och gröna ärtor. Ett mer klassiskt recept har man ris istället för potatis i och toppar med ströbröd. Mums! Brukar du servera din lutfisk med bechamelsås kan du bara röra i lite grov, söt, skånsk senap. Voila!

 

Laxrester?

Gör en urgod laxpudding! Varva kokt potatis, lax, hackad lök och dill i ugnsfast form. Understa och översta lagret ska vara potatis. Häll över äggstanning (Typ 3 ägg och 3 dl grädde eller gräddmjölk) samt salt och peppar. Klicka över smör. Lax är också gott i pastan eller potatisgratängen.

Trött på tomtegröten?

Gör en klassisk och urgod Ris a la Malta. Vispa grädde, blanda i vaniljsocker och rör ner i den kalla tomtegröten. Servera med apelsinsås och apelsinfiléer.

 

Överbliven choklad eller bräck?

Värm grädde (koka inte). Bryt i din choklad. Det går bra med mjölkchoklad eller mörk choklad. Smaksatt går fint. Rör tills chokladen smält i grädden. Ställ in i kylen och låt kallna helt. ta ut strax innan servering och vispa upp till en len, krämig och syndigt god mousse. Finns det extra polkakäppar i granen? Krossa dem i plastpåse och strö över moussen.

Ett Gott Nytt År önskar vi på DryckesListan.se er alla!!!

Annons:

Här finns mer att läsa om