Annons:

År 2019 & hållbara viner

Varje år bär med sig något nytt, vad 2019 ger återstår att se. De senaste åren har dock visat att det inte längre finns några normala år i vinvärlden och att vi konsumenter gärna vill ha ekologiska viner. Till det kommer att vi konsumenter har en tendens att ändra vår smak och våra krav. Är kanske hållbara viner nästa trend?

Annons:

I många år har ekologiskt varit en tydlig trend. Jag tror att denna fortsätter. Ekologiskt rör dock endast några punkter i vinproduktionen, bland annat huruvida druvorna besprutats med herbicider och pesticider samt vilka tillsatser som får användas. Många vinproducenter har dock börjat se längre och certifiera sig med olika hållbarhetscertifieringar. Här ser de på såväl arbetet i vingården, i vineriet som på leveranserna av vinet. Kanske är det i år som vi konsumenter och Systembolaget, importörerna och näthandlarna upptäcker detta på allvar. Personligen tror jag att certifieringar kommer bli allt viktigare.

Hållbara viner

”Veganvin”

Vegancertifieringar verkar också ha kommit för att stanna. Det är sannolikt att vi kommer se fler av dessa framgent. De påverkar dock inte vinproduktionen i någon större omfattning då många vinproducenter inte behöver vidta några åtgärder för att bli vegancertifierade, det handlar mer om det är en kostnad de vill ta. Det är dock en viktig information för de som vill vara säkra att på att deras vin är veganskt.

”Naturvin”

En annan trend som pågått i flera år är de så kallade naturvinerna. På senare tid har dessa viner normaliserats, dvs många dricker dem utan att veta om det eller tänka på det. Sedan beror det lite på vad vi avser med naturviner. I år får de kanske en extra skjuts utifrån boken, ”Chateau Vadå”, som kom förra året. Att naturviner blivit en del av vardagen kan vi också se genom att en av våra största nätvinhandlare, Winefinder.se, säljer naturvinslådor sedan 2017. På Systembolaget saknas dock en tydlighet rörande dessa viner, trots att de finns på hyllorna. Senast de gjorde ett allvarligt försök var 2012, även om det dyker upp naturviner lite då och då i bland annat små sortiment. Jag tycker att de borde få en tydligare markör eller en egen hylla eller åtminstone vara enklare att söka fram genom deras app/hemsida. Att göra en egen hylla för de blåa viner var ju tydligen inget problem…

En svårighet är att begreppet naturvin kan betyda många saker och att många använder det. Gemensamt är att det avser viner med minimal besprutning och få eller inga tillsatser, vinerna görs också ofta med spontan jäsning. Även om många är ekologiska eller biodynamiska, det finns också många som väljer att inte certifiera sig alls. Detta gör att det kan vara svårt att veta exakt vad som avses med ett naturvin eller vad en specifik person menar med naturvin.

Tre ”naturviner” på bolagshyllan

Som jag skrev ovan kan det diskuteras vad som är naturvin eller inte. Det finns flera definitioner och precis som med allt allt finns det också många olika stilar. Det finns dock många som är riktigt bra. Detta är tre viner som kan kallas naturviner i lite olika stil som finns på hyllorna på många bolag. Två är biodynamiskt certifierade och ett gjort med metoder som motsvarar naturviner, men som inte är certifierat. De två första vinerna ligger smakmässigt närmare ”vanliga” viner och det tredje är lite mer vilt i smaken.

tacovin

A Christmann riesling, Pflaz,Tyskland, 139 :-, Nr 5882

Vinet är producerat biodynamiskt, är spontanjäst med fin terrior. Ett modernt naturvin som smakmässigt är ett rent och fräscht med riktigt bra syra. Här finns en fin aromatisk ton, och druvtypiska smaker. Gillar du riesling är detta ett riktigt bra vin.

hållbara viner

Sopron kekfrankos es merlot 2017, Ungern, 99:-, Nr 2158, Systembolaget

Ett rött vin gjort på druvorna kekfrankos (blaufränkish) och merlot. Ett härligt fruktigt, rent vin med mycket energi och snygg fatton. Vinet är biodynamiskt och görs av Franz Weninger som också gör riktigt bra viner från sin vingård i Österrike. Detta är ett riktigt bra vin till nöt, lamm och fågel.

hållbara viner

  1. 7 Fuentes, Teneriffa, Spanien, 149:-, Nr 2763, Systembolaget

Ett rött vin som har en fin bärig lite josig ton med inslag av tranbär, hallon, plommon och blodapelsin. Detta kantas av örter, stensälta och en frisk jordighet. Här finns en lite vildare ton som många kopplar samman med naturviner och vildjäst, den hålls dock i tyglar. Vinet görs med ekologiska metoder men är inte certifierat.

Det finns också de som släpper blandlådor. Några som jag kan rekommendera är importören Vin & Natur som säljer via Systembolaget och flera näthandlare som till exempel Winefinder.se. Andra bra importörer om du vill upptäcka naturviner är Wine Trade och Principium. Hos Systembolaget kan du söka fram deras drycker genom att skriva in importörens namn och på deras hemsidor kan du läsa mer om vinerna.

Observera att det är inte bara naturviner och ekologiska viner som har hållbarhetscertifieringar. Vidare säger certifieringar inget om kvaliteten på vinet, bara hur det är framställt, vilket också är viktigt. Smaken är dock i slutändan det som gör att du kommer tillbaka till ett vin eller inte, så se till att köpa något du tycker om!

Gott nytt år och god fortsättning

Magnus Reuterdahl

Annons:

Här finns mer att läsa om