Annons:

Årgången – har den någon betydelse?

Visst har du också suttit på en middag, där någon har rabblat upp den ena vinårgången efter den andra. 1942, oj så bra! Men 1943, nej den får man hälla ut! Och så vidare. Men spelar det egentligen någon roll vilken årgång man dricker? 

Annons:

 

Vi börjar med årets skörd. Alltså 2015. Efter ett ha rest runt en del i Europas vingårdar under sommaren och hösten, får man till slut ett samlat intryck av vad vinmakare tycker. Årgång 2015 ser ut att bli ett toppenår! Överallt. Det är bara köpa, när 2015 börjar dyka upp på hyllorna nästa år och framåt. Alla minns väl hur fin sommaren var överallt, utom i Sverige… Juli månad var en av de varmaste på länge i många delar av Europa. Men det hann aldrig bli för varmt. Tack var regn i augusti (I flera länder) så kom det vattnet som druvorna och jorden behövde. Många valde också att skörda tidigare, för att druvorna redan hade hunnit komma upp i mognad.

Vår svenska lilla vinskörd, blev däremot den sämsta hittills… Vi håller tummarna för 2016. 

Vad gör ett bra år då? Många faktorer spelar in och påverkar skörden under året. Våren är en kritisk tid, då vinrankorna börjar blomma. Sommaren, då druvorna har sin mognadsprocess är också viktig. Vädret styr årgången. Det enda vi människor inte kan styra. Men vi kan åtminstone skydda oss från en del dåligt väder.

I Argentina, där hagelstormar, kan förstöra både druvor och vinrankor, använder man sig av nät som skyddar vinrankorna. 

Är det en extremt varm och torr sommar, kan man bevattna vingårdarna. Detta är dock inte tillåtet överallt. Lagar och regler inom vinvärlden, är något vi ska ta upp längre fram här på Dryckeslistan. 

Lås oss gå igenom några viktiga vinländer och distrikt och några utvalda årgångar.

Italien 2014

Ett uselt år i det flesta delar av Italien. Regn och kyla förstörde stora delar av skörden. I väntan på 2015, tycker jag man ska satsa på 2010 och 2011 istället. Ett toppår i flera regioner. 

Spanien 2014

Har haft många goda skördar de senaste fyra åren. 2010 var också ett bra år, särskilt i Rioja.

Champagne 2015

Skörden fick starta några veckor tidigare än normal, på grund av den varma sommaren. Årgångar att leta efter år framför allt 2002 och 2008. 

Tyskland 2014

En bra årgång överlag i Tyskland, som var något större än 2013. Årgångar att satsa på från Tyskland är b.la 2012 och 2011.

En liten parentes, är årgång 2003 i Europa. Ett rekordvarmt år, som många fortfarande pratar om. Några vinfirmor gjorde inte ens vin under det året. Särskilt inte i Champagne, där många hus valde bort att göra en årgångschampagne. Druvorna blev helt enkelt för mogna och inte fick den syra som krävs.

Vill du veta mer? Här kan du ladda ner en gratis årgångstabell från den amerikanska tidningen Wine Entusiast.

http://www.winemag.com/February-2015/2015-Vintage-Chart-and-Wine-Guide/

Årgångstabeller i alla ära. Med dagens teknik, kan faktiskt många vinfirmor fixa och trixa med sina viner så att de smakar likadant år efter år. En sämre årgång till trots. Ibland kan ett hypat år, som fått många poäng och lovord, visa sig vara det vinet som inte alls håller i längden. Kanske blev den bespottade årgången riktigt bra efter några års lagring eller bara till rätt mat.

Personligen tycker jag om när en vinfirma låter sina årgångar få tala. Det gör vinerna mer personliga och mer levande. Så visst har årgången betydelse, fast framför allt för dig själv. Någon gång, blir det kanske du som rabblar årgångar över middagen. Kom då ihåg 2015, den ser som sagt väldigt lovande ut. Och 2003, den hoppar vi över!

Annons:

Här finns mer att läsa om