Annons:

Bästa proseccon på bolaget

Prosecco är ett mousserande vin från nordöstra Italien. Vi är många som gillar bubbel och under advent, jul och nyår dricker vi mer bubbel än vanligt. Det är gott, friskt och skapar feststämning, prosecco är ett av flera bra alternativ. Dryckeslistans prosecco-favoriter hittar du nedan.

Det är bubbeltider därför träffades redaktionen på DryckesListan.se för att prova bubbel. Bland många andra sorters bubbel provade vi igenom de flesta prosecco som finns på bolaget och i beställningssortimentet. Nedan hittar du våra favoriter!

Vad är prosecco?

Prosecco är ett ett mousserande vin gjort på druvor odlade i vinregionerna Venetien och Friuli Venezia Giulia i norra och nordöstra Italien. Den viktigaste druvan i dessa viner är glera.

Till skillnad från till exempel champagne så görs majoriteten av prosecco med den så kallade tank- eller charmatmetoden, lokalt kallad för för martinotti-metoden. Metoden går lite förenklat ut på att den andra jäsningen sker i tank i stället för på flaska. Billig prosecco kan också vara gjord med coca-cola metoden, dvs med tillsatt kolsyra.

Bra prosecco är ett charmigt och flörtigt vin som är fruktigt i smaken. Här finns ofta smak av päron vilken kan dra åt piggelin. Andra frukter är gröna äpplen och solmogen citrus. I vissa finns det också smak av vita och gula blommor. Vinerna ska ha fräschör och en fin syra. Det är inte ovanligt att det finns en liten spelande sötma i vinerna, i de bättre balanseras dock denna upp av fräschör och syra.

Vinerna klassificeras antingen som Prosecco DOC, Valdobbiadene DOCG eller Asolo DOCG. Många av våra favoriter kommer från Valdobbiadene DOCG.

Annons:

Prosecco är ofta lite sötare än andra mousserande viner. Detta är något som många gillar och andra ogillar. Jag tycker inte att du ska stirra dig blind på antalet gram socker i vinet. Ett bra vin är ett bra vin, det som är viktigast är om vinet är balanserat. Hos just prosecco är det dock lätt att luras sig av torrhetsbenämningarna: extra dry betyder 12-17 gram socker per liter och dry 17-32 gram. Vill du ha en torrare prosecco så leta efter en brut vilket innebär under 12 gram per liter. Många av de prosecco som jag tycker är bäst är dock inte brut. Vissa druvor och viner behöver lite sötma för att komma till sin fulla rätt, t ex prosecco.

Bisol 1542 Jeio Organic Brut Valdobbiadene DOCG brut, Veneto, Italien, 139:-, Nr 77902, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett riktigt bra partybubbel med struktur, fräschör och elegans. Här finns en fin mousse med små bubblor, en rak syra och trevlig spelande fruktighet samt lite kropp. I smaken finns päron, äpplen, melon, citrusfrukter, smörblommor samt en hint av mandel och jäst samt vanilj. Det är ett charmigt och riktigt gott vin som passar utmärkt som såväl välkomstdrink som till friterad mat och chips.

Freixenet prosecco DOC extra dry, Veneto, Italien, 99:-, Nr 77774, Systembolaget

Kan spanjorer göra prosecco? – Absolut! Detta är ett rent, fräscht vin med en spelande sötma. I smaken hittar vi gula och gröna päron, piggelin, citron och citronskal samt nätmelon. Det har en viss sötma men denna är balanserad med lite kritiga toner och en riktigt bra syra. Detta är ett sällskapsvin som också passar utmärkt till många förrätter eller lite hetare asiatisk mat.

Bolla Valdobbiadene Prosecco superiore extra dry, Veneto, Italien, 129:-, Nr 77753, Systembolaget

Ett klassiskt prosecco med stil. Här finns en rak fin syra, rund mousse och fin fruktig smak. Det har viss fyllighet och en rik frukt som kantas av gula och vita blommor. I frukten finns gula äpplen, gröna päron, citrusskal och vit persika. Det är ett bra matvin som passar till fisk och ljust kött samt grillade grönsaker.

Tre prosecco i lite olika stil men med fin smak och en hel del charm. Utmärkta viner till såväl vardags som fest.

Skål

Magnus Reuterdahl & resten av redaktionen!

Annons:

Här finns mer att läsa om