Annons:

Bobal- en spännande och högst lokal druva!

Vissa druvor växer i princip över hela vinvärlden. Andra trivs på väldigt specifika ställen- som den charmiga blå druvan bobal.
Namnet kommer från latinets Bovale och syftar på formen av ett tjurhuvud

Annons:

Bobal!

Kärt barn har som bekant många namn och druvan går även under tilltalsnamnen bobos, rajeno, requena, espagnol, benicarlo, provechón, valenciana, carignan d’espagne, balau, balauro, tinto de requena, coreana, tonto de zurra, requenera, requení, requeno, valenciana tinta…..

Namnet kommer från latinets Bovale och syftar på formen av ett tjurhuvud. Druvans klasar är tajta och oregelbundet konformade och kan säkerligen med det kreativa ögat associera till just ett tjurhuvud. Förmodligen finns koppling till landets långa tradition av tjurrusning och tjurfäktning- i mitt tycke en barbarisk underhållning man gärna kan förbjuda.

Bobal är en charmig blå druva som är högst lokal och som vi hittar i sydöstra Spanien, i trakterna runt Valencia. Mest utbredd är den i apellationen (DO) Utiel-Requena. 90 % av alla stockar i vingårdarna här består av bobal. Druvan står även för en stor del av odlingarna i närliggande områden. Druvan finns dokumenterad i regionen redan på 1600-talet.

Mycket små mängder bobal odlas även i södra Frankrike och på Sardinien. Enligt statistiken är bobal den tredje mest planterade druvan i Spanien efter airen och tempranillo.

Traditionellt har bobal använts mest för bulkvin men det börjar lyckligtvis att hända grejor. Vinmakarna har insett att druvan visserligen klarar områdets extrema väderförhållanden bra men önskar lite extra omsorg för att glänsa. Vidare gärna hög altitud vilket ger solexponering men också svalkande vindar och svalare nätter. Den trivs ypperligt i skyn på över 800 m.ö.h. Där bibehåller bobal sin syra och ger balanserade, saftiga viner.

Vinerna är rika på färg och tannin och väl framställda är de mycket lagringsdugliga.

I Systembolagets fasta sortiment finns inget vin som är 100 % bobal så förutom det vin som innehåller bobal och cabernet sauvignon nedan har jag även grävt fram ett par godbitar i beställningssortimentet. In och klicka hem!!

Bobal- en spännande och högst lokal druva!

 

Chaval el Vino Joven 119:-
Artikelnummer 78368 (BS)
D.O.Valencia, Spanien
EKOLOGISKT
Druva: 100 % Bobal


Producenten Bodegas Nodus har verkligen lyckats skapa balans. Man är ytterst vaken och fokuserad när druvorna ska skördas för att få optimal mognad i detta saftiga vin. Man sorterar druvorna noggrant efter skörd och håller koll på jäsningen som sker vid låg temperatur tillsammans med en lång urlakningsprocess av skalen i ståltankar vilket ger elegans och fin fruktextraktion. Trots hettan i regionen lyckas man leverera ett vin med endast 13 % i alkohol och en bibehållen syra och balans. Gonzalo Medina, cellar master, balanserar mästerligt druvans strävhet och täta frukt. Man jobbar vidare helt ekologiskt, ett stort plus.

Vinet är ungt och har en djup röd färg. I karaktären solmogna skogsbär som blåbär men även vinbär och mörka körsbär. I bakgrunden lite fräscha gröna toner av blåbärsris tillsammans med eneträ, anis, vanilj och färska örtkryddor. Fylligt, saftigt, fantastisk frisk syra, strävt men balanserat. Jättebra! Njut till kraftigare grillade fiskrätter, paella, tomatpasta, lagrad ost eller charkuterier. Servera gärna sval, runt 14-15 grader.

 

 

 

Nodus Bobal 149:-
Artikelnummer 71650 (BS)
D.O. Utiel-Requena, Spanien
EKOLOGISKT
Druva: 100 % Bobal


Här har vi samma producent, Bodegas Nodus, som har gjort ett lite mer seriöst vin som lagrats på små 225-liters ekfat, så kallade barrique. Man bibehåller alkoholen på 13 % även i detta vin. Bra vingårdsläge, noggrannhet vid skörd och sortering, lång maceration(urlakning) i låg temperatur samt ingen form av filtrering ger ett smakrikt, personligt och ståtligt vin!

Nodus är intensivt bärigt men elegant med sin medelfylliga kropp och lägre alkohol. Vi bjuds balanserad men kännbar strävhet, röda vinbär, hallon och solmogna jordgubbar tillsammans med apelsinchoklad, mandel och vaniljstång. Njut till kyckling, rött kött, risotto eller lasagne.

 

 

 

2017 Francisco Gomez 79:-
Artikelnummer 2255 (FS)
D.O.Valencia, Spanien
EKOLOGISKT
Druvor: Bobal, cabenet sauvignon

För Francisco Gómez är områdets uråldriga arv mycket viktigt och man gör på vingården allt för att bevara dess unika terroir. Miljö, hållbarhet och passion är producentens ledord. En filosofi som ger hans viner en unik smak och karaktär. Bodegas Francisco Gómez grundades år 2001 och har sina odlingar nära staden Villena. Beläget vid Medelhavets inland, ca 700 meter över havet, har området ett mikroklimat som alltid varit perfekt för vin- och olivodlingar.

Bärigt och saftigt torrt vin som är hyggligt okomplicerat och känns balanserat och användbart till mycket. Frisk syra, viss kryddighet och karaktär av moreller, mörka plommon, cassis, blåbär, salvia, mörk choklad och salmiak. Njut runt 16 grader som det är eller till buffén, lammsteken, vegetariska anrättningar eller nöt.

Annons:

Här finns mer att läsa om