Annons:

Champagne bäst i test.

När du serverar champagne så se gärna till att du har ett bra glas, fyll inte ända upp till kanten. Utrymmet ger vinet lite chans att utvecklas i glaset..
Man kan med fördel servera en champagne som en perfekt aperitif för att sedan låta vinet följa med in i första rätten under middagen.

Champagne bäst i test.
Det borde egentligen inte gå att producera världens festligaste vin i Champagne. Regionen är blåsig, regnig och ligger precis vid gränsen för var odling av klassiska vindruvor är möjligt. Champagne är ett mousserande vin som kommer från distriktet Champagne i Frankrike. Det är vanligt att man använder ordet champagne för att beskriva mousserande vin från hela världen, men det är endast vin från distriktet champagne och som har framställts enligt champagnemetoden som får lov att kallas champagne, namnet är ursprungsskyddat.

Champagnemetoden betyder att man genomför en andra fermentering dvs en andra jäsning av vinet. Det är detta som gör att det uppkommer kolsyra i vinet. Den andra jäsningen skall ske i minst 18 månader, däremot låter de flesta gårdarna vinet ligga ännu längre för det är under den tiden vinet utvecklar de små finare integrerade bubblorna samt djupare smaker, då jästen (sur lie) ger vinet aromer under lagringen.

För att sedan få ut jästfällningen ur flaskan måste man långsamt och lite i taget luta samt snurra flaskorna med halsen nedåt. Traditionellt gjörs detta för hand. Flaskorna sätts ned med halsen före i särskilda träställningar, så kallade pupitres. Genom ett snabb knyck (en åttondels varv) och samtidigt öka lutningen på flaskorna hamnar fällningen till slut I flaskhalsen. Denna process kallas på franska remuage.
En skicklig person kan vrida på drygt 30 000-50 000 flaskor på en dag och det tar två till tre månader innan flaskorna står rakt upp och ner. Nu för tiden görs jobbet oftast automatiskt med hjälp av stora robotar, så kallade gyropalettes. Var åttonde timme skakas de om och vrider sig så att vänds mer och mer uppåt. Hela processen tar en vecka istället för flera månader.

Slutligen kyls halsen på de upp och nervända flaskorna så fällningen fryser till ett litet isblock, flaskorna vänds upprätt och den tillfälliga förslutningen öppnas så att fällningen skjuts ut av övertrycket i flaskan. Därefter fylls flaskan på med den saknade volymen med en så kallad likör, det är en blandning mellan champagne och socker för att balansera vinet, sedan förses flaskan med en vanlig champagnekork.

Processen att avlägsna jästfällningen kallas degorgering.
Sedan åker flaskorna ner I källarna igen för att stabiliseras och jämna ut vinet med likören innan de går på försäljning.

Visste du att en flaska Champagne innehåller 49 miljoner bubblor?

Annons:

Med en av våra mest läsa artiklar varje år: Champagne bäst i test, bjuder vi på våra utvalda tips till jul och nyår.

Pannier Extra Brut

Pannier Nr 2272 Extra BrutSB# 2272
Pris 199:-

Frisk och krispig med tydliga toner av gröna äpplen, grapefrukt och rostat bröd. Avslutet är mineraliskt med inslag av örter.

*Mycket vin för pengen!

Palmer & Co Blanc de Noirs

Palmer Nr 75799 Blanc de NoirsSB# 75799
Pris 349:-

Härligt krispig Champagne med inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat och blodapelsin.

*Utomordentligt bra Champagne till mat!

Alice Bardot Brut Rosé

Alice Bardot Nr 79253, Brut RoséSB# 79253
Pris 249:-

Frisk och rödbärig rosé med tydliga toner av vildhallon, smultron och solmogna jordgubbar. I avslutet finns blodgrape och vit tropisk frukt.

*Bästa rosé under 300:-

Annons:

Här finns mer att läsa om