Annons:

Toscana-en modern klassiker

Området Chianti i italienska Toscana har länge legat oss svenskar varmt om hjärtat. Men Toscana är inte bara Chianti. Regionen har många strängar på sin lyra!
De böljande kullarna, svajande cypresserna, olivträden, vinrankorna och de för området så typiska pinjeträden bildar en betagande kuliss mot en klarblå himmel

Annons:

Jag har just avslutat en resa i det andlöst vackra området Toscana, i västra Italien. Jag fick lära mig så otroligt mycket! Jag fick prova att göra pasta för hand, att laga ”ragu” vilket är Toskansk köttfärssås, och fick resa runt i hela området med fokus på Chianti Classico och Maremma.

Toscana har en lång och gedigen vintradition och här finner man även fantastiska råvaror till det italienska köket. Florens är centralorten men även bland annat Pisa är en mycket intressant stad att besöka.

De böljande kullarna, svajande cypresserna, olivträden, vinrankorna och de för området så typiska pinjeträden bildar en betagande kuliss mot en klarblå himmel. Den strålande solen ger sceneriet ett måleriskt och nästan sakralt intryck. Det är lätt att förstå att många konstnärer och poeter fått inspiration här. Många Italienska renässanskonstnärer härstammar just från Toscana som var ett centrum för kulturutvecklingen under perioden.

Regionen hyser några av italiens äldsta och anrikaste vinhus som till exempel Antinori, Frescobaldi, Zonin och Ricasoli. Det är de röda vinerna, med Chianti i spetsen, som vi är mest bekanta med. Även Brunello di Montalcino producerar viner i världsklass och är välkända för oss. Vinerna är för det mesta framställda på olika kloner av den för området så typiska druvan sangiovese men visst finns det internationella druvor också. Toscana ståtar med hela sju av Italiens DOCG-distrikt. Detta är den högsta kvalitetsklassificeringen i landet.

Toscana är som ett skafferi. Hela naturen i regionen är ett enda stort delikatessbord. Här ystas det italienska kökets flaggskepp, pecorinon. Här odlas solmogna fikon. Varje husmor har salamirecept som får våra svenska charkuterier att blekna och i Chianti gör man viner som trots att de många gånger är enkla, traditionella och okomplicerade ger eko i hela vinvärlden.

Här växer gigantiska rosmarinbuskar och mjäll zucchini. De solmogna tomaterna är de godaste jag smakat. Man tillverkar pasta och olivolja i världsklass. Man producerar helt underbart och hållbart kött från stolta biffdjur. Köttkvaliten är väldigt viktig i Italien. Djuren har ett eget klassningssystem. Enligt undersökningar innehåller köttet från rasen Chianina lägre kolesterol än annat nötkött och har fått EU skydd IGP (International Geographic Profection).

Man bryter också fortfarande sin världsberömda marmor i Toscana. I nordöst ger Apenninerna ett kargare bergslandskap. Medelhavskustens i väster har ett plattare landskap med betande biffdjur och milsvida vyer. Här ligger en nyare apellation, Maremma, som producerar moderna, bäriga och fylliga viner. Här besökte jag vackra och nydanande vingården Rocca di Montemassi. Vinrekommendationer nedan!

Toscana-en modern klassiker.

 

2014 Rocca di Montemassi Le Focaie 102:-
Artikelnummer 2523 (BS)
Italien, Toscana , Maremma Toscana

Maremma är en förhållandevis ung vinregion i sydvästra Toscana med närhet till medelhavet och en flackare terräng. Här är jordmånen röd och mineralrik och mikroklimatet ofta på grund av brist på altitud mycket hett. Familjen Zonin är Italiens största familjeägda producent med vingårdar i sju olika regioner med egendomen Rocca di Montemassi som representerar hjärtat av Maremma. Toscanas sol spelar här en viktig roll i mognaden av druvorna, havsbrisen svalkar skörden och jorden ger mineraltoner till vinerna och även håller kvar dagens värme under de svalare nätterna. Vingården är på 160 ha och här odlar man hållbart druvorna sangiovese, cabernet sauvignon, cabernet franc, vermentino, merlot, syrah, petit verdot och viogner. Vinmakaren heter Alessandro Gallo.
.

Generöst, medelfylligt och solmoget på druvorna sangiovese och cabernet sauvignon. Angenäm alkoholhalt på 13,5 %.  Toner av mörka körsbär, cassis, bigarråer, lakrits, pinje, rostat kaffe och mörk choklad. Mjuka behagliga tanniner och balanserad, saftig syra. Njut  till smakrika rätter av vilt, nötkött eller lamm, gärna pasta från det italienska köket. Utmärkt till italiensk ost såsom Pecorino och parmesan.


 

2013 Villa Puccini Chianti Classico, 145:-
Artikelnummer 22328
Italien, Toscana , Chianti , Chianti Classico

 

En berömd producent i Chianti Classico är familjen Castellani med sitt berömda vin Villa Puccini. Villa Puccini är familjen Castellanis hyllning till traktens store son, kompositören Giacomo Puccini som vid förra sekelskiftet komponerade några av vår tids mest älskade operor som Tosca, Madame Butterfly och Boheme när han bodde i Villa Toscana inte långt från Castellanis ägor. Villa Puccini Toscana görs av 90 procent sangiovese, som ju är Toscanas stora druva, och tio procent merlot. Efter vinifieringen lagras vinet under tolv månader i små ekfat som ger mycket fatkaraktär och elegans. Villa Puccini Toscana brukar beskrivas som en italiensk nutida ”superblend”. Druvan merlot bidrar med toner av kryddnejlika, mörka plommon, mogna körsbär och hallon.

Ett charmigt och kryddigt vin med rostade ekfatstoner, inslag av surkörsbär, skogshallon, salvia, mörk choklad, kanel och rostade pinjenötter. Serveras till ragu och pasta, bistecca, fläskstek, pizza, charkuterier eller ostbricka.

 


 

2011 Chianti Castelsina Riserva 109:-
Artikelnummer 73413
Italien, Toscana , Chianti

Castelsina Chianti Riserva, högt prisat vin av både vinjournalister och Gambero Rosso, är gjort av 85 procent sangiovese och 15 procent merlot. Vinet har lagrats på ekfat i 12 månader och därefter mognat vidare i flaska. En kul detalj är att det röda strecket på etiketten är en traditionell markering av de bästa vinerna i källaren.

Kryddigt vin med lite ålder och något utvecklad smak med rostad fatkaraktär, inslag av torkade körsbär och tranbär, lavendel, tobaksblad, salvia, muskot, kanel och pomerans. Lufta gärna vinet en stund och njut till lamm, nöt eller en antipasto med chark och ost. Eller till risotto, en krämig pasta eller hemgjord pizza.  

Annons:

Här finns mer att läsa om