Annons:

Chili och vin

Kanske skördas nu efter en extremt het sommar frukten av egenodlad chili som vuxit till sig fint i värmen och solen. Hur gör man med denna starka lilla rackare i kombination med vin?
De största mängderna capsaicin återfinns i fruktens fröfäste och mellanväggarna

Chilipeppar är ett generellt namn på arter och sorter inom släktet spansk peppar(Capsicum annuum) och dess frukter. Från de olika sorterna kommer ett gäng starka kryddor som till exempel paprika, habanero och tabasco. Frukterna används i matlagning hela eller i delar, färska, torkade eller rökta. Rökt kallar man chilin chipotle. Chilifrukten innehåller capsaicin vilket är ämnet som gör att den smakar starkt. Hettan mäts i enheten scoville. Paprika ligger på noll till 100 scovillegrader, jalapeño på 2 500–5 000 och rent capsaicin på 16 miljoner!! Den starkaste chilin sedan 2013 är Carolina Reaper med mellan 1 569 300 SHU och 2 200 000 SHU. De största mängderna capsaicin återfinns i fruktens fröfäste och mellanväggarna. Det går ofta därför enkelt att minska styrkan genom att skära bort dessa delar. Äter man chilipeppar  regelbundet ökas toleransnivån gradvis. Praktiskt va? Största producentländer är USA och Chile.

Annons:

Chili har varit en del av den mänskliga kosten i Amerika sen hela 7500 f.Kr.

Det finns arkeologiska fynd i Ecuador som visar att chili odlades för mer än 6000 år sedan. Detta gör att den är en av de första grödor som odlades i Central- och Sydamerika med självpollinering.

Det finns många fördelar med chili förutom smaken och hettan. Speciellt den röda chilin innehåller höga halter av vitamin C och karoten (provitamin A). Dessutom är chili en bra källa för de flesta B-vitaminer- vitamin B6 i synnerhet. Chili innehåller även en god portion kalium, magnesium och järn.

Chilins hetta ställer dock till det för konnässören i kombinationen mat och vin.

Kryddhettan gör att syran i vinet förstärks, likaså bitterheten och strävheten i röda viner.

Det kan bli en riktigt otrevlig krock och upplevelse om man inte tar hänsyn till vinets egenskaper i matchningen.

Har man chili i en chevice, räkcocktail eller chiliaioli till fisken och ska matcha med vitt vin kan man hjälpa kombon. Valet bör falla på ett halvtorrt vitt vin som till exempel en tysk riesling! Sötman i vinet hjälper till att runda av kryddhettan.

Vill man absolut inte ha någon restsötma i vinet får man söka ett vin med lägre syra, tänk vit cotes-du-Rhone.

Har du istället fågel eller kött på menyn med kryddhetta och vill njuta av rött vin till detta- välj ett vin med minimal tanninstruktur(strävhet) samt en avrundad syra.

För ett lättare rödvin till fågel exempelvis finns vinerna från Beaujolais som är relativt fruktiga, och mjuka.

Ett fylligare vin med mjuk syra och nerslipade tanniner finner vi i nya världens soldränkta viner. Ett bra exempel är druvan zinfandel.

Nedan några viner för olika, heta, tillfällen! Chili och vin.

2016 Sankt Anna Riesling 84:-
Artikelnummer 2120
Tyskland, Pfalz

Chili och vinMed vinodlingar på hög höjd bjuder Lergenmüller på en mångfald druvsorter, där Riesling är den mest dominerande. Druvorna till Sankt Anna Riesling växer uteslutande på terrasser i sydvända sluttningar där de utsätts för särskild exponering.

Saftig, druvtypisk och frisk riesling med viss sötma, inslag av inlagda citroner, päronsplitt, honung, bivax, vit persika, färska örter och limezest. Njut som sällskapsvin eller till asiatiskt, mat med kryddhetta samt fisk och skaldjur.

2016 Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 99:-
Artikelnummer 5244
Frankrike, Alsace

Chili och vinPålitlig och oerhört ambitiös producent från Hans- och Gretaland- Franska Alsace. Här är vinerna rustika och har anpassat sig efter den lika rustika husmanskosten. Gewurtztraminer betyder den kryddiga druvan från trampen och ger parfymerade viner med avrundad syra och inte helt sällan viss sötma.

Lite fylligare vin med parfymerad karaktär och med liten sötma samt inslag av nyponros, litchi, ingefära, gråpäron och torkade örtkryddor. Serveras sval till sushi, indisk mat, räkcocktail med mango och chili, asiatisk och kryddhet mat eller gåslever.

2016 Beaujolais-Villages, 89:-
Artikelnummer 5003
Frankrike, Bourgogne, Beaujolais

Detta vin är lätt, bärigt och ska gärna serveras lite svalt. Området är södra Bourgogne, Beaujolais. Producenten Georges Dubeouf är välkänd för sin höga kvalitet. Druvan i området är gamay och framställningen är speciell och ger bäriga, snälla viner.

Ungdomlig, mild smak med inslag av skogshallon, smultron, lingon, viol, örter och jordgubbar. Serveras lite kyld till stekt fisk eller fågel.

Annons:

Här finns mer att läsa om