Annons:

Chili & vin

Efter julens alla smaker och överdåd behövs något som återställer balansen och tar oss in i vardagen. Min återställare heter chili!

En het chili värmer in i märgen och framförallt en rätt som är långt från den traditionella julmaten. Chili är en gryta som kan göras på många sätt och det finns massor med recept. För att den ska bli riktigt bra behövs tid. Den ska koka länge så att köttet faller samman och så att alla smaker går ihop. En chili ska vara het, men den ska också ha rondör och längd. Det ska finnas nyanser och lager på lager av smaker. Den ska väcka dig till liv.

Personligen tycker jag dock att hetta och vin ibland kan vara en svår kombination. Vilka drycker som passar beror i detta fall på hur du kryddar din chili. Jag föredrar ofta ljust öl eller vin med lite sötma. Många rekommenderar dock också röda viner. Oavsett vilket vin jag väljer till kryddstark mat brukar jag dock undvika viner som legat på ekfat. Det är något med ekfatsmaken och hetta som inte passar min palett. Efter receptet hittar du några vintips som jag tycker passar till just denna chili.

Annons:

Chili

recept 6-8 personer

Chili är en gryta med sina rötter i Texas, USA, från mitten av 1800-talet. Grytan är amerikansk husmanskost som i sin kan kopplas till mexikanska kvinnor som kallades chili queens som sålde chili på marknader eller i små butiker på 1880-talet. Enligt några källor kan dock ursprunget möjligen vara en grupp spanjorer från Kanarieöarna som kom till Texas på 1730-talet i samband med den spanska koloniseringen av Texas. Exakt vad som döljer sig i historiens dimmor är svårt att säga, kvar finns dock denna fantastiska maträtt.

  • 1 kg högrev, skär i relativt stora bitar.
  • 2 söta röda paprikor, skiva upp i små bitar
  • 1 röd pepparfrukt, skiva upp i små bitar
  • 1 grön pepparfrukt, skiva upp i små bitar
  • 1 torkad ancho chili,
  • 1 torkad chili
  • ca 250 gr kidneybönor
  • 4 tomater, kvarta
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 stor gul lök, hacka grovt
  • 4 klyftor vitlök, hacka
  • 3 msk farinsocker
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk korianderfrön
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 stjärnanis (hela)
  • 2 lagerblad
  • 1 mörk öl (50 cl)
  • 5 dl kyckling/kalv eller nötbuljong (helst hemmagjord)
  • 5 dl vatten
  • juice från 1 lime
  • 1 stänk tabasco
  • 1 msk worcestershire sauce

Förberedelser: Bönorna tar längst tid. Jag brukar skölja dem noga och därefter låta dem stå i vatten tillsammans med ett par matskedar salt. De får stå i rumstemperatur över natten. Skölj av bönorna och låt dem ligga i vatten 10-15 minuter. Ta fram köttet någon timma innan du ska tillaga köttet så att det får rumstemperatur.

Vin & Chili

Börja med att skiva upp chilin, pepparfrukterna och paprikan. Fräs dessa i lite olja på medelhög värme i ca 3-5 minuter. Tillsätt socker och kryddor (vid behov kan du också lite mer olja) och rör om. När sockret smält ned, höj temperaturen och börja att fräsa köttet. När köttet fått färg så tillsätter du löken och tomatpurén, fortsätt att fräsa i ytterligare några minuter. Häll därefter i bönorna och vätskorna. Låt koka upp och ställ grytan, med lock, i ugnen ca 3-4 timmar på 175 grader. Rör om ett par gånger. Ta ut grytan ur ugnen och låt det hela sjuda i ytterligare 3-4 timmar på spisen utan lock.

Vin & chili

Tanken är det hela ska koka ihop, köttet ska falla samman och det hela bli en len, tjock och smakrik gryta. Skumma av den i omgångar och ta bort överflödigt fett. Om du tycker att den blir för tjock kan du tillsätta lite vatten efter hand.

Det finns många sätt att servera chilin. Ett sätt är att äta den som tacos, det vill säga servera med bröd, sallad, riven ost, guacamole med mera. Ett annat att servera den med ris eller vitt bröd. Ett tredje att fylla paprikor med de chilin och gratinera dessa i ugn med lite ost. Bara fantasin sätter gränser.

Vin & chili

Som jag skrev ovan kan det vara svårt att matcha en het chili med vin. Det kan därför vara bara att ha ett par kalla öl i kylen om matchningen känns fel. Jag dricker gärna vita viner med lite sötma i botten till rätter av denna typ, till exempel en riesling kabinett eller spätlese. Vid sidan av detta kan en bra prosecco eller cava vara trevligt.

Vin & chili

Freixenet Cordon Negro Brut, Cava, Spanien, 89:-, Nr 7738, Systembolaget

Detta är inte sött men har ett litet inslag av sötma i eftersmaken. Vinet är friskt med en fin ren syra och många fina bubblor. Här finns smak av äpplen och solmogna citrusfrukter som drar ut i en en liten grapebeska. I eftersmaken finns ton av jäst, nybakat bröd och mandelmassa. På det stora hela ett friskt vin med en liten spelande sötma som möter hettan i grytan. Utöver detta ger bubblet lite feststämning.

Vin & chili

Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2017, Rheingau, Tyskland, 129:-, Nr 6257, Systembolaget

Tysk riesling med lite restsötma kan vara riktigt bra, tyvärr finns det inte så många på bolagshyllan. Detta är dock en klassiker från en av Tysklands mer kända producenter, Kloster Eberbach som har haft sina upp och nedgångar historiskt. Detta är ett fruktigt vin med såväl restsötma som en fin aromatisk ton och en riktigt bra syra. I smaken hittar du nektarin, ananas, gula päron och plommon. Eftersmaken är lång och frisk med såväl lite sötma som stensälta. Ett utmärkt vin som är som gjort för att möta het mat.

God spis och skål!

Magnus Reuterdahl

 

Annons:

Här finns mer att läsa om