Annons:

Chokladpaj med jordnötskola

Enkelt och olidligt gott utan att överdriva - beroendeframkallande.

Receptet på chokladpaj med jordnötskola finns längst ner i artikeln.

Som många redan vet har jag flyttat från Stockholm till Östersund på obestämd tid. Här omger jag mig av stilla natur, låter kreativiteten flöda i köket och har möjlighet att vara med den person som jag ser upp till allra mest – min mamma.
Min mamma har varit en avgörande inspirationskälla för mitt matlagningsintresse. Framförallt genom att hon alltid har släppt in mig och mina systrar i köket så långt tillbaka jag kan minnas. Hon bemötte oss alltid med ett oerhört förtroende då vi på egen hand fick för oss att nyttja köket, experimentera med råvaror eller försöka oss på ett av de tusentals recept som vi hade tillgängliga hemma.
Många gånger vändes hela köket upp och ner – en del gånger fattade det till och med eld (gasolspis).

Inför varje högtid stod vi, hela familjen med veckors framförhållning kvällarna i ända och lagade mängder av maträtter och desserter. Allt ifrån försök till fotorealistisk mnimosino till pepparkaksarkitekur som gärna utmanade fysikens lagar och i sin tur fick vår omgivning att häpna.
Det är sällsynt att jag uttryckligen erkänner mina kokkonster besegrade av någon men hur iögonfallande mina tårtor än må vara skulle mammas, om vi nu tävlade om det – vara bäst. Någonting hon såklart är retsamt mycket medveten om.

Då det kommer till desserter är min mamma extremt svårflörtad. Det hela bör ha tydlig fräschör, gärna med något knaprigt för textur och om desserten innehåller choklad är hon nästintill omöjlig. Däremot finns det en mycket oväntad kombination som föll för – choklad och jordnötter.
Då jag bjöd hela familjen på den här chokladpajen med jordnötskola och mördegsbotten fick jag henne på fall. Trots kakans nästan för söta karaktär var resultatet ett vinnande sådant.
Det behövs endast en liten bit som serveras tillsammans med en skopa växtbaserad vaniljglass så har man den ultimata desserten.
Tillsätt gärna lite jordgubbar för syrlighet och sommar-mood. Enkelt, olidligt gott och utan att överdriva – beroendeframkallande.

Annons:

Chokladpaj med jordnötskola
CHOKLADPAJ MED JORDNÖTSKOLA
CHOKLADPAJ MED JORDNÖTSKOLA

Form ca 18 cm i diameter, gärna med löstagbara kanter.

Jordnötskola

1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl sojavispgrädde
1 dl jordnötssmör
2 krm salt

Pajskal/mördeg

200 gram växtbaserat smör
4 ½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Chokladlager

1 ½ dl sojavispgrädde
1 dl växtbaserad mjölk
200 gram mörk choklad

Till garnering

Rostade jordnötter
Flingsalt
25 gram mörk choklad

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 170 grader.

2. Pajbotten: Knåda samman alla ingredienser till mördegen. Då du fått en följsam kakdeg kavlar du ut den mellan två smörpapper. Ta bort översta lagret med smörpapper och vänd försiktigt ner degen över i formen. Lossa det sista smörpappret från degen och tryck till längst med kanterna så den lägger sig till att bli ett fint pajskal. Stick med en gaffel över hela botten på pajskalet.
Grädda långt ner i ugnen ca 10-15 minuter.

3. Kola: Koka upp grädde, socker och sirap. Då den kommit upp till ca 120 grader tar du den från plattan och rör ner jordnötssmöret. Låt den sedan koka upp en sväng till.
Då den fått svalna en aning häller du över den i pajskalet. Låt den svalna/stelna i rumstemperatur. PS! Lägger du kolan i kylen kan den vätska sig och blir dessutom inte lika härligt seg.

Annons:

Här finns mer att läsa om