Annons:

Dynamiska viner med biodynamisk filosofi.

Förra veckan pratade jag om ekologiska viner. Denna veckan kikar vi på en spännande filosofi-biodynamiken. Läs om biodynamisk inriktning.
Momenten i odlingen koordineras med hur planeterna, solen, månen och stjärnorna står i förhållande mot varandra. Som i vår gamla svenska bondepraktika.

När det gäller vin bombarderas vi som konsumenter med termer. Det är inte lätt att ta till sig vad som är vad, och vad som skiljer de olika vinerna och deras framställning.

Förra veckan skrev jag om ekologiska viner, som ibland märks ecological, organic, eller biological utomlands. Om dessa viner läser du här i länken:

https://dryckeslistan.se/ekologiskt-biodynamiskt-hallbart-vad-ar-vad/

Men BIODYNAMISKA viner, det är något annat det. Idag benar vi ut begreppet som innebär så mycket mer än man tror!

Kohorn anses av antroposoferna vara extra bra på att ansamla kosmiska jordiska krafter. På grund av användandet av djurdelar, kohorn, ifrågasätts om biodynamiskt odlad mat kan anses vara vegansk

Annons:

BIODYNAMISKA VINER är spännande och välproducerade viner som framställs med en filosofi i samspråk med naturen. Många anser biodynamik vara ren hokus pokus men personligen tycker jag dessa viner är extremt välsnickrade, rena, och goda. Här får man ha ett öppet sinne och imponeras av vinmakarnas kärlek till jorden och sina vingårdar. Vilken otroliga passion, hårt arbete och engagemang! Kända producenter i världsklass är bland andra Nicolas Joly i Loire, Chapoutier i Rhône, Domaine Romanée Conti i Bourgogne och Zind Humbrecht i Alsace. Biodynamiken är en form av esoterism(mystiska, ”hemliga” läror) där kosmiska krafter anses påverka grödorna. Enkelt sett utgår man från den gamla bondepraktikan och tar bland annat hänsyn till månens cykler. Man utgår huvudsakligen från filosofen och antroposofen Rudolf Steiners läror i denna filosofi och man använder sig av åtta olika naturpreparat för att göra vinrankorna mer livskraftiga. Steiner levde och verkade 1861-1925 och hade idéen att hela vingården är en levande organism och att den bör ha ett självförsörjande kretslopp. Avgörande för detta är ett resursbevarande kretsloppstänkande där odling och djurhållning balanserar varandra. Endast hela gården kan certifieras i motsats till en särskild gröda eller yta. Idéerna är pseudovetenskapliga och saknar vetenskaplig, empirisk grund. Dock har de ju sitt ursprung i de metoder man använde inom jordbruk och vinodling innan den industriella revolutionen, och innan de destruktiva kemiska bekämpningsmedlen vann mark.

Hur funkar det?

Människor har alltid lagt märke till hur månen påverkat oss, och inte minst jordens vatten (som vi människor består av till stor del). Ebb och flod är ett tydligt exempel men även nederbörd, fiske och tillväxt bland plantor och grödor påverkas. Det finns sedan gammalt traditioner som bygger på praktiska erfarenheter. Man anpassar helt enkelt sådd och andra moment i odlingen efter månens cykler.

Biodynamiska vinproducenter använder sig av åtta olika naturbaserade preparat i vingården. Dessa ska ge växterna egenskaper som vitalitet, förnimmelseförmåga, kraft, förnuft och mognad. Jodå- detta kan låta flummigt men här är vi i gränslandet, mitt emellan jordbruk och filosofi. Spännande!

Två av de preparat som används är kisel och humus från kogödsel som båda prepareras i kohorn innan det sprayas i vingården. Enligt den biodynamiska läran gör detta jorden mer livskraftig och skyddar vinrankorna från exempelvis svampangrepp.

De andra preparaten är utvunna ur kända medicinalväxter; rölleka, kamomill, brännässla, ekbark, maskrosor och vänderot. Dessa preparat har olika uppgifter som exempelvis att öka rötternas växtkraft eller gynna fotosyntesen.

Kompostering och vallodling är två viktiga metoder.

Kohorn anses av antroposoferna vara extra bra på att ansamla kosmiska jordiska krafter. På grund av användandet av djurdelar, kohorn, ifrågasätts om biodynamiskt odlad mat kan anses vara vegansk.

Det finns alltså inslag av astrologi i filosofin- månen ska ha en viss position när man ska bespruta vingården med de godkända och rätt preparerade naturpreparaten. Detta för absolut bästa resultat. Det finns en kalender att följa som anger vad för moment som passar bäst ur odlings- eller skördesynpunkt:

  • Fruktdagar för att skörda druvor
  • Rotdagar för beskärning
  • Blomdagar lämnar man vingården ifred
  • Bladdagar för att vattna odlingen

Biodynamiska viner kan certifieras och bär då märket Demeter. Vinerna uppfyller även alltid kraven för ekologisk odling. Därför är de ekomärkta på Systembolaget.

Demeter är den mest kända och också världsomfattande organisationen som överser produktionsstandarder och inkluderar många av de ledande biodynamisk vingårdarna. Medlemmarna i denna ganska prestigefyllda grupp är stolta över att märka sina viner Demeter. Riktlinjerna för att framställa dem är extremt strikta.


läs mer om Demeter här:

https://www.biodynamisk.se/om-biodynamiskt/demetermärket-23049291

Här nedan några goda och välgjorda biodynamiska, och därmed ekologiska, godbitar:

 

2016 Chablis Sainte Claire J M Brocard, artikelnummer 5565, 149:-
Frankrike, Bourgogne, Chablis

Den ambitiöse och välkände chablisproducenten J.M.Brocard har gått över i viss mån till biodynamisk odling, bland annat i sin ”Sainte Claire”. Detta är en ekologisk och biodynamisk charmör med enorm smakrikedom och koncentration. Fruktigt och friskt med karaktär av kartiga gröna äpplen, kanderade citronskal, gråpäron, gröna örter, krusbär och nektarin. Lång saftig eftersmak. Njut kall som den är, till räkmackan, hummern eller den pocherade fisken.

 

 

2017 Cacique Maravilla Pipeño Pais, artikelnummer 2418, 99:-
Chile, Région del Sur , Secano Interior de Yumbel

 

Ekologiskt, biodynamisk och vegansk vin med kryddiga inslag och fin struktur. Frisk syra, kännbar strävhet och inslag av slånbär, röda vinbär, mörka körsbär, timjan,  kryddnejlika och karaktär av ”forrest floor”- blöta löv, svamp och bark. servera sval till vegetariska anrättningar, svampsoppa, gratäng, fläsk- eller lamm.

 

 

 

2017 Reyneke Vinehugger Cabernet Sauvignon Merlot, artikelnummer 6455, 89:-
Sydafrika, Western Cape

Ungt, bärigt och mustigt! Vinet är packat med svarta vinbär, mörka plommon och skogshallon tillsammans med rostade ekfat, kaffe, fudge och ett knippe färska örtkryddor. Njut sval till ost-och broccolipaj, fläskfilé, rostad lammstek eller kalops.

Annons:

Här finns mer att läsa om