Annons:

Ekologisk julöl 2015

Då var det dags, årets sex ekologiska julöl som tyvärr bara blev fem på grund av säljstopp. Tre Ales och två mörka lager. Istället för att försöka hitta julens vinnare har jag i sann, positiv julanda valt att lyfta fram samtliga fem, fast i olika sammanhang. Så fyll kassen, visa systembolaget att det behövs och finns plats för fler ekologiska julölsalternativ. Det tänker i alla fall jag göra.

Annons:

Fem olika sorters ekologisk julöl. Nu faller det sig så lämpligt att det finns fem tillfällen då jag tycker att en god julöl passar bäst. Ni har säkert andra tillfällen,  men för mig har dessa fem blivit till något av en tradition.

 

Först kommer svärmor med Pirakkan

Svärmor har tagit över stafettpinnen efter gammelmormor. Det blir ingen jul utan Pirakka. Pirakka är en finsk/karelsk pirog bakad på rågmjöl som är fylld med risgrynsgröt. När vi får hem årets laddning kan varken jag eller någon annan i familjen bärga oss – det måste provsmakas. Helst ska den värmas i ugnen med slösaktigt mycket julost som precis får smälta och sedan serveras med skinka och en stor klick smakrik senap…. Till denna anrättning vill jag gärna ha en medelfyllig julöl som har en bibehållen frukt och fräschör och som inte tar över alltför mycket. Årets val föll på S:t Eriks Julale (nr 11369, 330 ml, 20:90 kr). Järn, lite tropisk frukt, mild krydda och en precis lagom beska som blir markerad, utan att för den delen ta över. Medelfyllig, lättsam och precis vad som behövs för att ta ett första staplande steg in i årets jultid.

 

Sedan kommer förhoppningsvis revbensspjällen

Ahhh, en av mina absoluta favoriter. Alla kategorier, alla årstider men framförallt till och före jul. Det är inte så mycket vi bidrar med till julbordet, förstår inte vad det är med den äldre generationen men julbordet får man inte röra. Dock undantaget revbensspjällen –  dem får jag ta med. Jag brukar göra en rejäl laddning varje år för att kunna äta före, till och efter jul. Hursom, när barnen lagt sig och jag får bränna på några väl valda bitar i lite extra chilikryddad glaze då är det ta mig tusan jul. Till detta behövs såklart en smakrik, sval och hyfsat besk julöl. Slottskällans Winter Eko (nr 11330, 330 ml, 24:20 kr) uppfyller alla kriterier. Mörk, mustig och gott om julkrydda. Den rostade kaffebeskan tillsammans med en lätt rökig ton gör susen till de kryddiga spjällen. Du hittar ett utomordentligt bra recept nedan. Kan det inte vara jul snart….?  

 

Och stax innan jul kommer Julskinkan

Det finns en risk att julskinkan försvinner bland alla läckerheter på julbordet. Därför är det bäst, tycker jag, att njuta av den strax innan jul. Godast är den direkt från ugnen, efter griljeringen, ljummen i halvcentimetertjocka skivor på julknäcke. Eller om man vill förlusta sig riktigt på vörtbröd med både äppelmos och senap. Till detta sitter det som en smäck med en julöl av det fylligare slaget, gärna fruktig med en mild beska. Sigtuna Winter IPA (nr 11319, 330 ml, 20:90 kr) gör jobbet riktigt bra. Fyllig, med det karakteristiska alejärnet i doften, lätt blommig och med en mörkare framtoning. Lite sötma och en rund, mild beska gör att det passar lika bra till smörgåsen som före och efter.  

 

Framför brasan på dopparedagen.

Efter den obligatoriska uteleken, före julmat och klappöppning, på självaste dopparedagen brukar det finnas tid för en liten stund för mig själv. Tillbakalutad i favoritfåtöljen, framför brasan när barnen sitter klistrade framför Kalles Jul. Då, om man har riktig tur, kan man njuta frukten av alla förberedelser. Vanligtvis brukar det bli en liten botanisering i det extra kylskåpet – jepp, mina föräldrar är förberedda på det mesta och de flesta. Då, innan magen känns som en uppspärrad ballong av all julmat, sitter det riktigt fint med en nyanserad, smakrik och alldeles underbar julöl. Årets val är givet, Rådanäs Ekologiska Vinterbajer (nr 11552, 500 ml, 29:50) är nästan som en lätt måltid i sig själv. Mild och fruktig med en underbar skumkrona. Fyllig, med lätt rostade toner av julkrydda och kaffe. Jag vet att det inte skulle koras någon vinnare bland årets julöl, därför låter jag bli. Men just den här stunden kan vara en av julens absoluta höjdpunkter. 

 

Och sist men inte minst.

Nu faller det sig så att det femte tillfället egentligen inte är ett tillfälle utan snarast ett tillstånd, nämligen vila. Varje år brukar jag ramla på en julöl som mår bäst av att lagras till nästa år. Om man har tålamod och ståndaktighet går julöl ypperligt att lagra. Gärna ett år, i vissa fall flera. Det som händer vid lagring är att smakerna går ihop, kolsyran mildras och allt ramlar liksom på plats. I år föll den lotten på Bryggmästarens Stjärnfall Ale (nr 11543, 330 ml, 23:90 kr). Självklart går det alldeles utmärkt att dricka denna balanserade och fruktiga julöl redan nu, men det finns något oförlöst som kanske kan släppas lös med lite tid. Fast se upp, oavsett om ni dricker nu eller sparar den något, är den förrädisk lättdrucken trots sina modiga 7,5 %.  

 

Vilket öl och tillfälle som passar dig bäst. Finns bara ett sätt att ta reda på, prova själv!

Annons:

Här finns mer att läsa om