Annons:

Ekologiska viner. Vad innebär det egentligen?

Utbudet och intresset för ekologiska viner har ökat enormt och idag är över 20 % av vinerna på Systembolaget ekologiska. Vad innebär då detta med ekologiskt vin?

Ekologiska viner

När man köper vin ska det först och främst smaka gott.

Men det finns andra viktiga variabler att ta hänsyn till. Även om vi tycker vinet är gott innebär det inte att det framställts på ett etiskt och miljövänligt sätt. Hur vinet är framställt och vad vinbonden fått betalt för sitt vin är viktigt.

Man får liksom lite vad man betalar för. Jag brukar jämföra att köpa billig Danish Crown fläskfilé mot att köpa svensk, ekologisk gris. Visst är priset mycket högre på den sistnämnda, men smaken är också oerhört mycket bättre på den köttbiten. Och även samvetet mår bättre av att äta en lycklig gris fri från antibiotika och kortison.

Likaså är det med vinframställning. Kvaliteten på vinet blir bättre vid hälsosammare plantor och jordar, även om vi kanske smakmässigt inte känner någon skillnad. Men igen- i samvetet och miljömedvetenheten, känns det nog bättre när vi vet att vinet producerats med hänsyn till miljön, oss, och en hälsosammare slutprodukt?

Annons:

Vad är då ekologiskt vin?

Ekologiskt vin är lite som att gå tillbaka i tiden, och göra vin som man gjorde förr. Lagstiftningen för ekologiska viner varierar i olika delar av världen.

Inom EU tar man som ekologiskt certifierad vinbonde inte hjälp av kemiska ogräsbekämpningsmedel, kemiska växtskyddsmedel och konstgödsel. Dessa dök upp på 1960- och 1970-talet och fungerar annorlunda mot de traditionella medel man använt tidigare, kopparsulfat och sulfit (svavel).

De kemiska medlen tränger in i växten och därför finns det ofta restprodukter i druvan, om än på mikroskopiska nivåer. Som ekologisk vinbonde använder man sig istället av biologiska alternativ som naturliga fiender till skadliga insekter på besök i vinodlingarna.

Traditionell besprutning med kopparsulfat, så kallad ”Bordeaux mixture” är tillåten för ekologiska viner i alla länder.

På vissa håll i världen är reglerna extra tuffa. I USA får till exempel inte sulfiter (svavel) användas alls i ekologiska viner, vilket gör deras lagstiftning något stelbent och svår. Svavel, eller sulfit, är ju vinets konserveringsmedel.

Här kommer några ekologiska favoriter på Systembolaget:

Bonchelli Ecologico Prosecco, artikelnummer 79582, 99:-
Italien, Venetien, Prosecco

EKOLOGISKT

Bubbligt, inbjudande fruktigt och ungt vin med fräschör och elegans. I karaktären päronsplitt, krusbär, honung, kanderat citronskal och gröna fazerkulor. Njut väl kyld som den är, eller servera till prosciutto och melon, skaldjur eller småplock.

 

2016 Gardo & Morris Organic Sauvignon Blanc, artikelnummer 6339, 102:-
Nya Zeeland, Marlborough

EKOLOGISKT

Friskt och saftigt vin med hög syra och fin koncentration. Toner av passionsfrukt, vita krusbär, grön tomat, vinbärsblad, nässlor och limezest. Njut till getost, hummersoppa, skaldjur eller eleganta fiskrätter eller sallader.

 

2015 Terreno Chianti Classico, artikelnummer 2373, 129:-
Italien, Toscana, Chianti, Chianti Classico

EKOLOGISKT

Kryddigt, bärigt och medelfylligt vin med charm och karaktär. Vi bjuds mörka surkörsbär, skogshallon, plommon, mörk choklad, rostade ekfat, pinjeträ och färska örtkryddor. Ren och lång eftersmak. Njut sval till klassisk pasta med toscansk ragú eller örtkryddad kött av lamm eller nöt.

 

 

2015 Domaine Poudreux, artikelnummer 7806, 109:-
Frankrike, Languedoc-Roussillon, Maury
(Flaska 500 ml)

EKOLOGISKT

Sött och bärigt dessertvin från södra Frankrike. I karaktären möts vi av kaffetoner, fikon, plommon, russin, chokladpralin, körsbärslikör, viss pepprighet samt rostade ekfat. Njut sval till hårdlagrade ostar, ädelostar eller alla typer av mörk choklad eller desserter på mörk choklad.

Annons:

Här finns mer att läsa om