Annons:

En skål i vin för Grekland

Denna heta sommar har inte enbart fört med sig lata stranddagar och långa middagar vid grillen eller en taverna i Medelhavet. Torkan är total och skogsbränderna härjar fortfarande i Sverige. Värst drabbade är Grekland där över 70 personer avlidit i bränder i en semesterort utanför Aten. En skål i vin för Grekland.

Fördelarna med EU är många. I krissituationer som har uppstått nu under sommaren ser vi medlemsländer till att hjälpa och stötta varandra. Vad kan vi göra för grekerna idag? Har du bokat en resa dit, men funderar på att avboka – gör inte det. Åk! På hemmaplan tycker jag vi höjer en extra stor skål för landet, självklart med grekiskt vin i glaset. 

Först en liten druvguide, så att vi vet vad vi dricker. 

Viktiga gröna druvor

Assyrtiko – en av landets bästa druvor, som framför allt förknippas med ön Santorini. Den odlas även i andra områden, ger stora skördar och smakar krispigt och friskt av citrus, stenigt sälta och rök.  

Malagousia – kommer troligen från fastlandet. Vinerna på druvan blir runda, fruktdrivna och bjuder på örter och tropisk frukt. 

Viktiga blå druvor

Xinomavro – kommer från norra Grekland och trivs extra bra i regionen Naoussa. Namnet som betyder  ”svart syra”, avslöjar en hel del om stilen. Hög syra, bra tanniner och massor av rödsyrlig frukt. En riktigt spännande druva som klarar lagring. 

Agiorgitiko – är landet mest odlade druva, som ibland kallas St. George. Vi hittar den i roséviner med kraft eller rejäla röda viner, fyllda med skogsbär, plommon och örter.

Mavrodaphne – används mest till söta starkviner, men det finns röda och torra varianter också. Prova de söta till choklad, mögelostar och pajer med nötter.

På tallriken blir det givetvis grekiskt. Till de vita vinerna passar det fint med en stor grekisk sallad eller grillad fisk, som tonfisk eller svärdfisk. Stekt halloumi med sin sälta blir grymt gott till fräscha assyrtikoviner. 

Xinomavro blir gott till köttiga korvar, lammracks och även ljust kött, som helstekt kyckling. Agiorgitiko sparar vi till fina köttbiten eller grytan. 

Det här är bara ett mycket litet urval av den grekiska druvvärlden. Är ni på plats, passa på att prova kotsifali, vilana, mandilari, vidiano och debina. Med flera. Du kommer få jobba hårt på semestern!

 

Annons:

Utbudet av grekiska viner på Systembolaget är inte precis storslaget. Men botanisera i beställningssortimentet, där finns en hel del kul.

Tsantali Naoussa Reserve 2013, nr 2354, 100 kr. Beställning, finns i fåtalet butiker. 

Prova 100 procent xinomavro och njut av syran, örterna och smakerna av körsbär, tobak och lagerblad. Går att lagra i flera år. Perfekt till lammkorv och grillade grönsaker med örter, eller en klassisk souvlaki.

Lyrarakis Okto White 2013, nr 76533. 140 kr. Beställning. 

Kul blend på inhemska druvan vilana, muscat och en liten skvätt sauvignon blanc. Tropiskt och friskt, fyllt med rosa grape, fläder och gröna äpplen. Gott till grekisk sallad, nybakat bröd och grekiska mezedes (röror, smårätter) som tzatziki, auberginesallad, fyllda vinbladsdolmar och taramosalta – en dipp med fiskrom.

Annons:

Här finns mer att läsa om