Annons:

En vit månad – vitt vin

Januari. Rätt dystert och fortfarande mörkt. Småkallt och heltrist. Speciellt efter en månad fylld med högtider, färger, dignande julbord och tillhörande dryck. Kanske är det läge att ta en vit månad? Med vit menar jag så klart vitt vin!

En vit månad – vitt vin

Vår vita topplista är precis uppdaterad med pinfärska årgångar av vita, fräscha, rena och uppiggande viner. Visst är det precis vad vi behöver en månad som denna? Bort med den söta glöggen, tunga rödviner, sockrig julmust och fylligt öl. In med vita viner som ger oss hopp om våren och som matchar januaris måltider. För nog äter vi mer grönt denna månad och undviker allt som har med julmatens alla feta och tunga smaker? 

Vintern är förvisso inte de färska grönsakernas högtid. Men passa på att frossa i våra goda rotfrukter. Pumpa. Gör grytor med linser och bönor. Varför inte en risotto eller vegetarisk pasta med tomatsås? Eller hemgjord pizza med grönkål och chèvre. Vegetariskt lasagne är mat som mättar länge och många. Kål finns det också gott om i butiken. Prova att ugnsbaka delad spetskål med olivolja och flingsalt eller gör varianter på coleslaw och servera till både fisk och ljust kött. 

Mängder med recept och inspiration hittar ni på vår hemsida. Och vintipsen, de bjuder vi på nedan.

 

 

Producent: Steinschaden

Ursprung: Österrike

Druva: Grüner Veltliner

Ett riktigt fynd för sina 79 kronor, vilket gör att du kan lägga lite mer på maten. Uppfriskande, uppiggande och livlig syra är ledorden. Ugnsbakad laxsida med örtkräm skulle sitta fint eller klassisk wienerschnitzel med sardell- eller kaprissmör.

 

Annons:

Producent: Leth

Ursprung: Österrike

Druva: Grüner Veltliner

Samma druva, samma land men en annan producent. Varför inte köra en miniprovning på två olika grüner veltliner? Även här bjuds vi på peppriga och klassiska smaker av druvan. Smarrigt till fiskpinnar, panerad spätta, pankofriterad kyckling och falafel.

 

Producent: Gadais Père & Fils

Ursprung: Frankrike

Druva: Melon de Bourgogne

Här blåser det friska vindar med havssalt, mineraler och citrus. Detta pigga vin dricker vi gärna till fredagens räkor med aioli och vitlöksbaguette. Eller blåmusslor kokta i vitt vin och örter. Gott, billigt och miljövänligt dessutom.

 

Producent: Provam

Ursprung: Portugal

Druva: Alvarinho

Druvan alvarinho, som även odlas i norra Spanien, är ett helgjutet vinval till det mesta under havets yta. Fisk, skaldjur, musslor; ja allt. Här bjuds vi på citrusfrukter, gröna äpplen och örter. Utmärkt till fisk i folie med örtsmör eller hamburgare på fisk.

 

Producent: Bodegas Parra Jimenez

Ursprung: Spanien

Druva: Lika delar sauvignon blanc och verdejo

Brakfynd som dessutom är ekologiskt. Vita blommor, krusbär och mineral möter oss vid första sniffen och sippen. Ladda kylen med Lobita Loca och skruva upp till crepes med räkor, sallad med varmrökt lax eller stekt halloumi och en värmande fiskgratäng.

Annons:

Här finns mer att läsa om