Annons:

Espressotårta

På lördag den 29 september är det inget mindre än kaffets dag. Fira det med en espressotårta!

Det sker någonstans runt 900-talet och utspelar sig i Etiopien. En herde befinner sig bland bergen för att se efter sina får då han plötsligt upptäcker den magiska frukten.
En samling långväxande träd, prydd med röda frukter, vilka fåren betar i sig med stor aptit.
Till herdens stora förvåning börjar fåren att dansa. Han sträcker sig därför efter en frukt och innan han vet ordet av det dansar han därmed.

Efteråt bestämmer sig hedern för att plocka med en av dessa magiska frukter till ett närliggande kloster.
Där skulle han visa upp den nya upptäckten, men väl framme visar det sig vara allt annat än uppskattat.
Istället för att smaka väljer munken att genast kasta iväg den in i eldstaden…
Men så plötsligt fylls rummet av en arom så ljuvlig att den nu lockar in flertal av de andra munkarna.
Varsamt tar de ut frukten ur brasan som nu har rostats och därmed förhårdnat. Munkarna väljer därför att mala ner den för att sedan blanda det svarta pulvret tillsammans med kokande, hett vatten.
– Och det var så, enligt en av många legender, som kaffet första gången upptäcktes.

 

Annons:

Ingredienser
2 x 1 botten
Springform ca 24×24/30×30 cm i diameter.

5 dl vetemjöl
4 dl strösocker
3 dl kikärtsspad
2 dl kakao
100 gram mörk blockchoklad, vegetabilisk
3 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm äkta vaniljpulver
1 msk muscovadosocker
2 tsk salt
2,5 dl sojayoghurt
1,25 dl rapsolja
Några nypor havssalt, flingor

Kaffesockerlag
5 cl espresso
250 gram farinsocker

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Finriv/mixa chokladen. Blanda samman med alla torra ingredienser noggrant och sedan ringla över oljan.
  3. Vispa upp kikärtsspad med hjälp av en elvisp samtidigt som du successivt tillsätter sockret. Vispa upp fluffigt som satan.
  4. Tillsätt lite torra ingredienser i taget samtidigt som du vispar med elvisp. Fortsätt tills att alla torra ingredienser är slut och att du fått en len smet.
  5. Bröa en form med löstagbara kanter. (Vill du göra en superhög tvåvåning som min bör du ha två och göra dubbla satser). Strö över flingsalt.
  6. Grädda långt ner i ugnen cirka 40 minuter. Håll lite koll med teststicka.
    När stickan inte är superkladdig men får jättelite färg tar du ut formen/formarna och låter dem vila.
  7.  Koka upp espresso och socker till ett sockerlag. Ringla sedan över din botten (gör ggr 2 om du gör två satser/bottnar.

Mockasmörkräm
300 gram vegetabiliskt smör, rumstempererat
1 dl avsvalnad espresso
1 pkt florsocker
100 gram mörk choklad, vegansk
1/4 burk kyld kokosgrädde (bara av det feta).
Kakao för färg.
Muscovadosocker
Hackade, rostade hasselnötter (solroskärnor vid allergi som i detta fall).

Gör så här:

  1. Vispa samman smör och kakao. Tillsätt sedan florsocker tills dess att alla sockerkristaller smält. Tillsätt sedan resterande ingredienser.
    Finhacka choklad och blanda i. Ha över i en spritspåse och låt vila ett slag i kylskåpet.
  2. Spritsa sedan över kakan alternativt samt mellan varje våning.
    Ha på som små klumpar med muscovadosocker och nötter.

Chokladganache

2.5 dl kokosgrädde
250 gram vegetabilisk, ljus choklad
25 gram ljus sirap
2-3 krm salt

Gör såhär:

  1. Mixa chokladen tills de blir helt krossade. Hetta upp kokosgrädde och sirap i en kastrull. Häll sedan över den krossade chokladen som du med känsla ”vänder” samman med en slickepott. Håll på så till allt blandats samman.
    Spackla sedan tårtan som före dess fått stått kyld ett tag.

Annons:

Här finns mer att läsa om