Annons:

Fyra snabba tips till nyårsafton

Julaftons paket är öppnade och maten är uppäten. Dags att ladda om för nyår. Några vintips till nyårsafton.

Men först en påminnelse: 

Systembolagets öppettider nyår 2018

  • Torsdag 27 december: Ordinarie öppettid
  • Fredag 28 december: Öppet till minst 19.00
  • Lördag 29 december: Alla butiker öppet till 15.00

Nyårsmaten är en välkommen kontrast till det digra julbordet som svämmar över av inläggningar, laxar, mycket kött och inte minst sälta och sötma. 

En klassisk och traditionell nyårsmeny är ofta uppdelad i tre lyxiga rätter med lite dyrare råvaror. Hummer är en populär förrätt som följs av av kött – där oxfilé brukar ha huvudrollen. Sen kommer grädden på moset, en stadig dessert med choklad till exempel. 

Visst ser menyn lockande ut, men vi får inte glömma det vikigaste – fördrinken och tilltugget! 

Årets sista dag förtjänar ett fint avslut. Ett gott glas svalkande mousserande vin sätter nivån för kvällen. Till det måste vi ha något lämpligt att tugga på. 

Här får ni fyra snabba tips som passar till bubbel. Vi kör på fyra spanjorer då vi tycker cava ger riktigt bra valuta för (v)investeringen

 

Annons:

Chips och dip

Denna rätt är lyxigare än vad den låter och anpassad efter nyårsafton. Köp gärna vanliga lättsaltade chips eller tryffelvarianten för ännu mer smak (och för ett lite större hål i plånkan). Lägg ut chipens på en tallrik och klicka ut små skedar med crème fraiche och toppa därefter med rom. Löjrom är extra lyxigt men ovanligt dyrt i år, så håll dig till en röd eller svart stenbitsrom. Det kommer gå ner ändå! Särskilt med ett glas uppfriskande bubbel, som denna torra och strama cava:

MIM Natura Brut Nature Reserva 2015, nr 7740. 115 kr

Krustader

Old school is back! Krustader serverade nog din mamma som ung, eller kanske till och med din mormor/farmor. Dessa små spröda minipajer är totalt ute men samtidigt väldigt smidiga och inte minst goda tillbehör. Goda – för att du fyller dem med sånt du gillar.

Kanske en sked skagenröra. Eller rökt lax med lite rom. En kräm på getost som toppas med fikon. Avocado toppad med en räka eller två. Mozzarella och soltorkad tomat.

Listan kan göras oändlig. Gör dina favoriter och poppa en rund och frisk cava:

El Miracle Brut, nr 7700. 79 kr

Pizza

Pizza hör egentligen nyårsdagen till, som även går under namnet; internationella pizzadagen. Varför inte tänka i förebyggande syfte? Inled nyårsafton med en frasig pizza och skär upp den i småbitar. Ett snabbt och bubbelanpassat tilltugg.

Vi har finfina recept på pizzadeg i vår receptsamling, men det finns flera sorters färdiga degar att köpa i affären. Filodeg är också ett bra, lite tunnare och sprödare alternativ.

God topping är bland annat chevre, grönkål och pinjenötter. Crème fraiche, fikon och ringlad honung. Eller serranoskinka och riven parmesan.

Skölj ner med en lite fylligare cava:

Cava Blanc de Noirs 1+1=3 U Mes U Fan Tres, nr 7610. 119 kr

Lax i stora lass

Har du kvar någon laxbit från julbordet? Risken finns nog. Gravad och kallrökt lax är perfekt att servera på små snittar, gärna av vanligt julknäcke, med pressad citron och crème fraiche. Eller varför inte göra minirårakor? Det finns säkert kvar potatis i kylen inför julstöket, den enda ingrediens du behöver för att göra rårakor. Förutom mycket smör att steka i. Toppa med en laxröra, skagen, rom eller avocado. Gott som tusan!

Dryck:

Cava Aurelia Brut Nature Gran Reserva 2014, nr 7923. 139 kr

Annons:

Här finns mer att läsa om