Annons:

Gewurztraminer- den kryddiga druvan

Få druvor är så lätta att känna igen både utseende- och smakmässigt som den kryddiga gewurztraminer!
Gewurztraminer är lätt rosa till färgen på grund av en mutation och ger visserligen vita viner men många gånger med en gyllene, lätt gulrosa nyans

Gewurztraminer betyder den kryddiga druvan från Tramien. Detta är druvans ursprungliga hemvist och byn ligger i sydtyrolen, i norra Italien. Gewurtztraminer är lätt rosa till färgen på grund av en mutation och ger visserligen vita viner men många gånger med en gyllene, lätt gulrosa nyans. Vinerna blir vanligtvis fylliga, alkoholrika med en låg syra och oljig, fet munkänsla. Inte sällan produceras söta viner på just gewurztraminer. Druvan ger väldigt lätt igenkännlig karaktär som är aromatisk och parfymerad med toner av rosvatten, lichifrukt, persika och muskot. Vinerna gör sig otroligt väl till mat, kanske allra bäst till de lokala anrättningarna i franska Alsace. Här har druvan funnit sig väl till rätta och även om den odlas på många ställen i världen är det i just Alsace den känner sig som bäst hemma.

Annons:

Gewurztraminer lämnar sällan någon oberörd. Många älskar den speciella karaktären, andra finner den riktigt vämjelig. Personligen tycker jag sällan vinerna på druvan ska njutas i ensam majestät- det är istället när de matchas med mat som de kommer till sin fulla rätt.

Man får hålla lite koll på sockerhalten i vinerna då de framställs i allt från knastertorr till söt stil. Detta påverkar vad de olika vinerna passar till i matväg.

Ett exempel på klurig matchning är löksill som är så svårt att para med vin. Prova med Gewurztraminer!

Ett annat exempel är asiatisk mat med kryddhetta och sötma. Gewurztraminer!

Ett tredje är-kryddiga grillade korvar, fois gras eller fet tarte flambé a la Alsace med lök och rökt skinka. Gewurztraminer!

Nedan några axplock ur Systembolagets fasta sortiment, självklart med tips på vad som passar till Gewurztraminer- den kryddiga druvan.

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve  2016
Artikelnummer 5244, 99:-
Frankrike, Alsace

Ett i princip helt torrt vin på denna aromatiska druva(6 gram/liter). Vinet är medelfylligt och parfymerat med avrundad syra och stor charmig personlighet med karaktär av rosentvål, litchi, persika, konserverade plommon, päronsplitt och kryddighet som muskotnöt och gurkmeja. Njut väl kyld till inlagd sill och strömming, till indiskt eller thai, eller till fetare anrättningar som lökpaj, broccoligratäng eller pizza med lagrad ost och enrisrökt skinka.

 

 

 

 

 

Las Mulas Gewürztraminer 2016
Artikelnummer 6021, 89:-

Chile, Valle Central

EKOLOGISKT

Chilenskt vin på druvan gewurztraminer i torr(mindre än 3 gram/liter) och sval stil med trevlig syra och något lättare munkänsla. Visst känner vi igen druvan på de blommiga tonerna av nyponros och den typiska honungkaraktären men vi bjuds även fläderblom och friskare och lite syrligare fruktighet i form av ananas, nashipäron och nektarin. Serveras kall till smakrika, gärna grillade fiskrätter eller kycklingbröst med gräddig chilisås.

 

 

 

 

 

 

Jules Muller Gewurtztraminer Reserve 2016
Artikelnummer 6702, 67:-(375 ml)
Frankrike, Alsace

Här en halvflaska med lite restsötma, 14 gram/liter. Vi bjuds tropisk frukt i form av mango, papaya och litchi men även gula äpplen, honungspastill och parfymerade toner av niveakräm och rosenbuske. Urtrevlig sval till kryddheta anrättningar, till fisk, kyckling eller fläsk gärna med krydda, fett och sötma. Eller njut till anklever eller till ostbrickan, gärna då med kittost och specifikt Munster som är från just Alsace.

Annons:

Här finns mer att läsa om