Annons:

Halva flaskan med hela smaken – halvflaska

Med ett nytt år kommer ofta löften, nya vanor och en mängd planer på sin att-göra-lista. Vi på DryckesListan.se börjar året med fokus på ekologiska viner, biodynamisk vinodling, fairtrade och framför allt hållbarhet. Läs om halvflaska.

Halvflaska

Det är kanske ett lite luddigt begrepp med hållbarhet. I vinets värld betyder det en mängd saker. Läs gärna mina kollegors  artiklar om ekologiska viner och hållbarhet och allt vad det innebär. 

Hållbarhet handlar bland annat om återvinning och återanvändning. Att inte slösa för mycket på jordens resurser helt enkelt. 

Tyvärr känns det som om plånboken kan behöva återvinnas efter julens alla kalas och paketinköp. Åtminstone fyllas på. Fast det behöver inte kosta en förmögenhet att piffa till ett lite torftigt januari.  Istället för att köpa en hel flaska vin, som eventuellt inte dricks upp (händer kanske aldrig), kan man spara lite pengar på att slå till på en halvflaska istället. 

Det må vara en halvflaska, men hela smaken finns där. 

Annons:

Vitt och sött på halvflaska

Casillero del Diablo Chardonnay 2017, nr 2075. 40 kr

Hederlig och klassisk chardonnay i en solmogen stil. Matcha nötterna, faten och den tropiska frukten med kyckling i ugn och fetare fiskar. 

Jules Muller Gewurztraminer Réserve 2016, nr 6702. 67 kr

Smakrikt och fylligt från Alsace, med häftiga toner av litchi, vit persika, te och apelsin. Prova till mogna ostar och kryddiga indiska grytor. 

Leth Grüner Veltliner Terrassen 2017, nr 2961. 49 kr

Härligt pepprig och rund grüner som blir finemang till panerad fisk, fisksoppa eller vegetariska biffar på linser och tzatziki. I glaset hittar vi aprikos, grapefrukt och nymald vitpeppar. 

Château la Variere Le Savetier 2014, nr 2200. 99 kr

Har du kvar en bit mögelost från julens alla middagar? Eller kanske något gott julgodis som knäck, fudge och choklad med torkad frukt? Då är detta ditt vin. Sött och fyllt med pomerans,  torkad aprikos och apelsinmarmelad.

Rött och värmande på halvflaska

Quinta do Conde Portuga Reserva 2016, nr 2507. 59 kr

Mulligt, friskt och fyllt med skogsbär, viol, kaffebönor och söta tanniner. Gott till en vintergryta och julbordets köttbullar – om det finns några kvar. 

Cameleon Selection Malbec 2018, nr 6581. 49 kr

Trevligt ekologisk rött från Argentina, som funkar till allt från din hemgjorda högrevsburgare till vardagspastan med tomatsås. I glaset: vildhallon, mogna jordgubbar, viol och söta kryddor. 

Copertino Riserva 2010, nr 2077. 45 kr

Rustikt och moget från södra Italien med värmande smaker av ceder, torkade örter, plommon och körsbär. Givet till det italienska köket, som en ragú, pasta, lasagne och porchetta. 

Torres Coronas Tempranillo 2016, nr 6996. 33 kr för 220 ml.

Hederlig klassiker från duktiga Torres i Spanien. Mulligt med plommon, körsbär, mörk choklad och örter. Gott till pannbiffar, köttbullar och vegetariskt som en ratatouille med smulad fetaost. Tappad på mindre flaska om 220 ml. Ett rejält glas till dig själv med andra ord. 

Gardo & Morris Pinot Noir 2016, nr 6292. 66 kr

Saftigt och inbjudande från Nya Zeeland, som blir perfekt till resterna av julskinkan. Servera svalt i stora vinkupor och sippa på söta jordgubbar, hallon, viol och örter. 

Annons:

Här finns mer att läsa om