Annons:

Hjortroncheesecake med smak av pomerans

Den amerikanska cheesecaken möter svenska skogarnas egna guld i en höstig hjortroncheesecake.

Annons:

Ingredienser

Botten
15 digestivekex
125 gram mjölkfritt margarin

Fyllning
400 g gram havrebaserad färskost
50 gram hjortron
1 dl växtbaserad grädde, vispad
1 dl gelésocker
1 tsk mald pomerans

Topping
250 g hjortron
1 dl växtbaserad vispgrädde
2 dl gelésocker

Gör såhär:

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader.

2. Finkrossa digestivekex och smält smör. Blanda digestivekross och smält smör, därefter tryck i längst hela botten på en springform med löstagbara kanter. Grädda i ca 5-10 minuter. Låt svalna.

3. Fyllning: Mixa hjortron och färskost slätt med hjälp av en mixerstav. Vänd försiktigt ner grädde tills att det blivit en fluffig och jämn smet.
Ta ca ¼ av smeten och blanda med gelesocker i en kastrull. Låt koka upp i ca 5 minuter tills då sockerkristallerna smält.
Med hjälp av en slickepott har du över den varma smeten i en sval bunke. Tillsätt succesivt av den kalla blandningen och vänd försiktigt i med den varma (som också fått svalna en aning, men inte för länge). Fortsätt tills att du fått en jämn och krämig smet. Häll i springformen över digestivebotten.

4. Topping: Mixa samman hjortron, grädde samt gelesocker direkt i botten på en kastrull med hjälp av en stavmixer. Koka upp i ca 5-10 minuter tills att sockerkristallerna smält. Låt svalna och ha sedan över cheesecakefyllningen i springformen.
Alternativt dekorera med hjortron och låt svalna i kylen över natten.

5. Värm en smidig kniv och dra längst kanten på formen. Avlägsna försiktigt kanterna från kakan och servera.

Annons:

Här finns mer att läsa om