Annons:

Topplista: spännande gröna druvor

Turen har kommit till vår topplista med vita viner. Där hittar vi en rolig samling med krispiga viner, gjorda på lite ovanliga inhemska druvor. 

 

Höst och vitt vin går alldeles utmärkt att kombinera. Vi längtar kanske mer efter mulliga och smakrika röda, som kan värma kropp och knopp. Men hur gott är det med ett tungt rött till kräftskivan? Eller ett strävt rödvin till skagenröran? Inte alls. Skaldjuren och fiskarna trivs allra bäst under hösten och vinterns kallare vatten. Havets frukter är alltså på sin topp nu.

Vill du veta mer? Kolla gärna in denna smarta guide från Sjömatsfrämjandet:

http://sjomatsframjandet.se/nyheter/fisk-och-skaldjurssasonger/

Passande nog har vi skaldjurstema under september på DryckeListan.se. Jag har plockat ut tre spännande vita viner, som är gjorda på inhemska druvor. Så förutom våra dryckestips, lär vi oss även något nytt om regionen och dess druvor.

 

Producent: Domaine de la Bournaire 2016

Ursprung: Loiredalen, i mellersta Frankrike 

Druva: Melon de Bourgogne

Kuriosa: Ordet ”melon” har inget med druvans smak att göra. Och den kommer inte heller från Bourgogne, namnet till trots. Den är däremot den enda druva som får ingå i ett vin som heter Muscadet från Loire.

Melon de Bourgogne går även under namnet Muscadet, vilket är namnet på regionen där den odlas som mest. Den står för fräschör, pigg syra, mineralitet och ett stort skaldjursbegär. Många av dessa viner kommer med en snäll prislapp dessutom.

Ett riktigt höstvin alltså, att korka upp till ostron, havskräftor och en stor räkfrossa. Bournaire har legat några månader på sin jästfällning, vilket bidrar med fylligare smaker av frukt och nötter.

 

Annons:

Producent: Société des Domaines Latrille

Ursprung: Jurançon, i sydvästra Frankrike

Druva: Petit manseng och gros manseng.

Kuriosa: Druvorna kommer från en och samma familj, vid namn manseng. De användes tidigare till framställning av vermouth och hade inget vidare rykte. Idag görs både torra och söta viner på druvorna.

Nyfiken på något helt nytt, som en ny region och nya druvor? Domaines Latrille fixar allt. Jurançon är en liten vinregion som ligger vid Pyrenéerna, nära spanska gränsen. Petit manseng och gros manseng är de dominerande druvorna här. Som ger aromatiska och fruktdrivna viner med friskhet.

Ett spännande alternativ till fisk- och skaldjursgrytor med aioli eller den franska såsen rouille.

 

 

Producent: Evinor Bt 

Ursprung: Tokaji, nordöstra Ungern.

Druva: Furmint

Kuriosa: Tokaj kommer nog alltid att förknippas med söta viner. Men saker håller på att ändras. Idag är det regionens torra viner som får mer och mer uppmärksamhet.

Torrt vin från Ungern? Jajamän. Glöm inte det söta vinet Tokaji Aszú, men våga prova Ungerns torra viner också. Den inhemska druvan furmint – som även ingår i de söta vinerna – är en cool torrboll. Rök, sten. citrus, äpple och mineral är bara några av de smaker den bjuder på.

Prova till feta fiskar, gärna rökt och gravad lax. Varför inte med dillstuvad potatis. Eller en krämig skagenröra.

Annons:

Här finns mer att läsa om