Annons:

Julbordets turer och dess drycker

Enligt tradition har man 7 turer att avverka på julbordet. I min bok är det faktiskt 8. Här får du veta vilka och viken dryck jag rekommenderar till de olika turerna!
Den äldsta noteringen om svenska lutfisktraditioner kommer från Linköping. Biskop Hans Brask (1464–1538) ska enligt historien ha festat på lutfisk med mandel, russin och ärtor under fastan.

Äntligen är vi inne i vackra Advent, och snart nalkas julen. Som jag har längtat. Här hemma bakas, dekoreras och förbereds det inför denna underbara högtid. Min absoluta favorit.

Det svenskaste av svenska, Julbordet, ska avnjutas andaktsfullt med försiktighet och tålamod.

Detta inte bara för att slippa en rörig, oaptitlig mängd på tallriken. Man ska ju även orka en hel massa mat och då är det bra att ta det lite piano. Att strukturera upp din strategi på julbordet är snudd på genialiskt. Så här ser planen ut:

Traditionen bjuder 7 klassiska turer till vårt svenska julbord. Själv vill jag gärna inflika den goda lutfisken som en egen tur, och hävdar 8 stycken istället.

JULBORDETS TURER

1. Man börjar med sill och strömming. 

2. Sedan kommer laxen tillsammans med övrig kall fisk och äggrätterna.

3. Fortsättningsvis det kallskurna-patéer, korvar och grisfötter. Vissa tar julskinka här, vissa spar till tur 4. 

4.Härefter kommer det småvarma. Köttbullar och prinskorv, janssons frestelse och revbensspjäll. Här tar vissa lutfisk. Jag tycker den förtjänar en ren tallrik, och en alldeles egen tur. 

5. Julbordets varmrätt, tillika paradrätt, alltså lutfisken.

6. Ostar 

7. Desserter.

8. Julgodis

Sedan, som Lotta Lundgren uttrycker det, ringer man på ambulans.

Vad ska vi då dricka till julbordshärligheterna?

Annons:

 

Jag tycker vi börjar med glögg innan julbordet, precis som det ska vara. Prova denna charmör i Systembolagets beställningssortiment. Den är fyllig, eldig och chokladdoftande. Inte klumpig och kletig utan balanserad och god helt enkelt. Gjord av vin från italienska Piemonte som kryddas upp med ”julkryddor” och en infusion av rostade, malda kakaobönor. Kakaon samsas med apelsinskal, fikon, och hasselnötter. Urgott!

 

Lucia Choklad Starkvinsglögg, Italien, Artikelnummer 76504, 89:-(Flaska 500 ml)

            

 

Sedan självklart kan man gå på öl och nubbe till sillen. Men för den mer våghalsige, eller som inte gillar öl, finns det absolut vin att ta till. Prova en av dessa förträffligt friska och syrliga vita viner som matchar den inlagda sillen, och lutfisken, klockrent. Diedesheimer har härligt saftig rieslingsyra som möter viss restsötma i vinet och toner av tropisk frukt, honung och apelsin. De Bertoli har mer avrundad syra och härligt blommig kryddighet från druvan gewurztraminer som möter sillinläggningarna helt magiskt bra!:

2017 Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese, Pfalz, Tyskland, Artikelnummer 5042, 100:-(750 ml)

2017 De Bortoli Gewürztraminer Riesling, South Eastern Austr, Australien, Artikelnummer 6403, 79:-(750 ml)

 

Fortsätt med ovan vin över lax och övriga fiskrätter. Till det kallskurna föreslår jag ett något lättare, rött vin med härligt solvarm bärighet som dessa bussiga buteljer. Claude Val är medelfylligt med mjuka tanniner och hallon, skogsbär, blåbärsris, lakrits och peppar. Piccini Chianti är bärigt och lätt och packat med surkörsbär, pinje, lingon och örtkryddor.

2017 Claude Val Rouge, Languedoc-Roussillon , VdP d’Oc, Frankrike, Artikelnummer 32153, 69:- (750 ml)

2016 Piccini Chianti, Artikelnummer 22467, Chianti, Toscana, Italien, 89:- (750 ml) EKO

Till osten och/eller gottebordet är det nästan obligatoriskt att sippa på lite söt, förföriskt god Port. Prova ett eller båda av nedanstående strålande Portvin. De är i olika stil; Smith Woodhouse är i stilen ”tawny” vilket ger knäckigare stil och vinet har mer nötiga, brända och kryddiga toner. Churchill bjuder istället körsbärbär, mörk choklad och lakrits i karaktären samt strävhet, struktur och pondus. Himmelskt!

Smith Woodhouse 10 Year Tawny, Porto, Portugal, Artikelnummer 8055, 199:- (750 ml)

Churchill’s Late Bottled Vintage 2013, Porto, Portugal, Artikelnummer 8016, 99:-(375 ml)

Lutfisk: Den äldsta noteringen om svenska lutfisktraditioner är från Linköping. Biskop Hans Brask (1464–1538) ska enligt historien festat på lutfisk med mandel, russin och ärtor under fastan. Mums! Mycket talar för att lutfisk har stått på bordet under andra tider på året än jul, framförallt under våren när förråden av andra matvaror börjat sina. 1700-talets kokböcker beskriver noggrant hur lutningen går till, utan att vara inskränkt till någon särskild period under året. Från en sydskånsk prästgård berättas att man alltid skulle ha lutfisk på fastlagsmåndagen, då man även åt de fyllda fastlagsbullarna som vi nu associerar med fettisdagen. Fisken är mager och egentligen inte så smakrik. Däremot serveras den med fet sås, och söta gröna ärtor. Njut mumma, öl och nubbe eller en härligt frisk riesling med lite restsötma till.  

Annons:

Här finns mer att läsa om