Annons:

Julgröt – en del av julens själ

Vi har alla några måsten när det kommer till julen. För många är det en julgran, tomtedekorationer, julbordet, glöggen eller Kalle Anka. Ett av mina måsten är julgröt, för mig är det något som är en del av det som kan kallas julens själ.

Annons:

Det är sällan en så enkel rätt som gröt får spela huvudrollen, nuförtiden. Kanske anspelar det på självaste namnet gröt. I wikipedia beskrivs gröt så här: Gröt är en trögflytande maträtt som tillagas genom kokning av gryn, flingor, ris eller andra sädesslag tillsammans med vatten eller mjölk. Känner du dig lockad?

En gång i tiden var det dock det nyaste och fräckaste som fanns, men det var mer än 30 000 år sedan. Ett av de äldsta fynden av gröt är i Grotta Paglicci i södra Italien. Nästa gång gröten var het var när de första ölen gjordes. Ölet är nämligen besläktad med ölet och mer grötliknande. Bland de tidigaste fynden av dessa grötiga öl kommer från den natufiska kulturen i dagens Israel och är ca 13 000 år gamla.

Risgrynsgröt

Det finns dock fortfarande en gröt som får spela huvudrollen, åtminstone en gång om året: julgröt. För mig är det en av de saker som markerar att julen är nära. För att verkligen få fart på julkänslan brukar jag därför koka egen julgröt, flera gången under advent. Det är en enkel rätt att göra och det blir mycket godare än de förkokta som finns i allehanda butiker. Tillagningstiden är lite drygt en timma.

Julgröt/risgrynsgröt (8-10 port.)

  • 5 dl grötris (rundkornigt ris)
  • 1,5 dl vatten
  • 100 g osaltat smör
  • 2 tsk salt
  • 1,8 l gammaldags mjölk (eller standardmjölk)
  • 2 kanelstänger
  • 4-6 msk socker

Julgröt

Sätt ugnen på 100 grader. Koka upp grötriset, smöret, saltet, sockret (ca 4 msk) och kanelstängerna tillsammans med riset i en kastrull som du kan ha i ugnen. Låt sjuda under omrörning på svag värme i cirka 10 minuter. Häll på mjölken och låt koka upp igen. Placera sedan grytan med lock i ugnen i cirka en timma. Rör om cirka var 10 minut och håll koll på den bara småputtrar och dess konsistens. Vid behov tillsätt lite mjölk. När riset har fått en bra konsistens är det dags att smaka av, tillsätt behov mer socker och mjölk. Sedan är det bara att bjuda in doktorn!

Risgrynsgröt

Servera med kanel, socker och mjölk. Förr i tiden var det inte ovanligt att gröten dekorerades med sirap och kanel.

Vin till julgröten/risgrynsgröt?

Champagnefrukost har vi alla hört talas om och champagne passar till nästan allt. När det kommer gröt och den lite mjölkiga smaken så tycker inte jag att kombinationen blir särskilt bra. Ett sött vitt vin från t ex Sauternes, Bordeaux i Frankrike kan dock vara riktigt trevligt. Sötman och de orientaliska kryddor som ofta har ett drag åt kanel, saffran, pomerans och mandel i kombination med en bra syra kan vara riktigt trevligt och passa fint med julgröt eller Ris à la Malta. Om du vill prova detta rekommenderas dock inte att ha mjölk till gröten.

När det kommer till söta viner bör du gå upp några kronor i pris från de billigaste för att de inte bara ska smaka sött. Ett bra vin är Castelnau de Suduiraut 2012, 169:-, Nr 3690, Systembolaget.

julgröt

God Jul

Magnus Reuterdahl

Annons:

Här finns mer att läsa om