Annons:

Kalabrien – inte bara lakrits

Idag riktar jag blicken mot Italiens "tå", och området Kalabrien. Regionen är känd för att leverera den bästa lakritsroten i hela världen- men det finns mer än lakrits!

Annons:

Solgass, måsars skri, vågors skvalp. Blå himmel, turkost vatten, kaktusar, palmer.

Kalabrien är verkligen en magisk plats på jorden. Längre söderut i det långa landet Italien kommer man inte och här finner man andlösa vyer och väldoftande anrättningar. Den kända röda löken från Tropea är så mild att den går att äta som den är. Löken används flitigt i matlagningen här i den för regionen så typiska rustika maten. Området dignar av italienska delikatesser-mandelskorpor, inlagda tomater, oliver, peccorino och olika typer av pesto för att nämna några.

Utöver rika smakupplevelser finner man i Kalabrien orörd landsbygd, vidsträckta stränder och pittoreska städer. Allt omhuldade av lite mystik.

Med sitt strategiska läge mitt i medelhavet har Kalabrien en rik historia präglad av både fenicierna, antikens greker, spanjorerna och det moriska väldet. De gamla grekerna kallade området Oenotria Tellus, Vinlandet, och anlade betydande vinodlingskolonier här.

Man har haft sin beskärda del av elände i regionen och kanske gör det ännu mer att man uppskattar vad man har. Jordbävningar, italienska maffian och malaria är bara några av motgångarna.

Lakritsroten som är en klurig och svårodlad baljväxt trivs här som allra bäst. Den kalabriska lakritsen är oöverträffad. Den är mer smakrik och söt samt mindre besk än från andra delar av världen. Det funkar alldeles utmärkt med en bit söt lakrits till örtigt vitt vin, eller en bit mjuk, salt och smäktande stubbe lakrits till ett glas kryddigt rött vin. Vill man prova ett sött vin till lakrits skadar det inte om den doppats i choklad.

Håll utkik efter äkta vara när du köper din lakrits. Det är stor skillnad på lakrits och lakrits och många billigare sorter har många tillsatser och smaksättning som har mycket lite med lakritsroten att göra. Haubt, Lakrids, Lakritsfabriken, Kolsvart och Sult är några duktiga producenter som går att finna i Sverige. Likaså finns det en del italienska produkter på lakritsrot från just Kalabrien.

Man gör företrädelsevis rött vin i Kalabrien men även en liten del vitt (ca  7 %), samt sött vin på torkade druvor.  Blå lokala druvor är gaglioppo, greco nero och magliocco. Riktiga tungvrickare. Vad gäller klassificering så omnämns Ciró, som en av nio appelationer, ofta som den viktigaste.

Det enda vinet i Systembolagets fasta sortiment från Kalabrien, ”Sant ‘Ilarione” lanserades så sent som september 2017. Sedan går det att finna en del i beställningssortimentet men bara ett vin under 150:-, Koroné.

 

2014 Sant ‘Ilarione Magliocco, artikelnummer 2993, 89:-
Italien, Kalabrien

Magliocco är en druva som vi bara hittar i just Kalabrien i södra Italien. Hur smakar den? Ja, lite av medelhavets mångfald. Örter, ceder, tobak, krydda, mörk frukt.
Vinet från producenten Casale Li Monaci är charmigt rustikt med en klädsam alkoholhalt på 13,5 %. Vi bjuds på kryddiga toner i sällskap av mörk, djup frukt. I karaktären frisk syra, kännbar strävhet och mörka saftiga körsbär, mörka plommon, pomerans, russin, chokladpralin, kanelstång, eneträ och tobaksblad. Servera till kalops, lammlägg, pulled pork eller nötbit.

 

 

 

 

2010 Koroné Poderi Marini, artikelnummer 79132, 133:-(BS)
Italien, Kalabrien

Spännande vin som framställs på druvor som växt 500 meter över havet. Jordmånen innehåller lera, något druvan merlot uppskattar. Vinet har även sangiovese och lite cabernet sauvignon samt lokala, ursprungliga, druvor som magliocco i blenden. Vinet har lagrats på ståltank med enbart en liten procent på ekfat.

Detta är ett intensivt, kraftfullt och färgstarkt vin med fyllig varm kryddighet. Koroné är fräscht välbalanserad med kännbara tanniner samt packad med mörk och saftig frukt, blommiga inslag av viol och värmande alkohol och cederträ. Njut till italienska rustika anrättningar som till exempel den lokala ”maccaruni fatti in casa” -hemlagad maccheroni med tomatsås och kött.

 

Annons:

Här finns mer att läsa om