Annons:

Kall gazpacho och svalt vin

Gazpacho är en av de bästa soppor jag vet. Den är svalkande, smakrik, nyttig och vinvänlig. Vi reser till södra Spanien och landar i Andalusien där gazpacho troligtvis har sitt ursprung. 

Annons:

Andalusien är den mest sydliga regionen i Spanien och även den mest befolkade. Huvudstaden heter Sevilla och här ligger flera andra kända provinser som Malaga, Almeria och Gibraltar, vilka lockar många turister med sina långa stränder. Här är det hett. Även vintern är mild, så det är inte konstigt att en kall soppa som gazpacho kom till här. Äta bör man, även i Andalusien, men gärna något att svalka sig med.

Det kan man göra med en torr sherry som också kommer härifrån, den görs i området Jerez. Eller ett glas enkelt vitt, som jag tycker passar fint till den lätt kryddiga soppan.

Vad består gazpacho av då? Recepten är oändliga och vem vet vad som är originalet. 

Den är hur som helst alltid kall och den görs på råa, mixade grönsaker. Kall, torr och gratis, typ. En del recept innehåller vitt bröd för konsistensen. Tomater utgör basen. Ibland gröna, men röda är vanligare. Några recept inkluderar vattenmelon för mer sötma. Gurka och lök är också viktiga ingredienser.

Vi har flera recept här på Dryckeslistan och det finns även några tips på DinVinguide. Jag ska erkänna att jag är bekväm av mig och köper ofta en färdig och ekologisk variant. Många av dem är dessutom glutenfria och innehåller bara grönsaker, lite olja, salt och vinäger.

Servera gazpachon som en liten tapasrätt eller förrätt – det är helt enkelt den perfekta sommarmaten. Toppa soppan med fint hackad gurka, tomat, rödlök och krutonger.

I vårt receptregister hittar du även en recept med chili- och vitöksfrästa räkor. Perfekt om man vill göra soppan till en mer rejäl förrätt eller lättare lunch i solen.

 

 

Till gazpachon dricker vi naturligtvis spanskt. Jag har letat fram några friska och prisvärda sommarvita viner, som ni kommer hitta i de flesta Systembolagsbutiker.

Blanc Pescador, nr 7915. 69 kr. Fast sortiment

Lättsamt, krispigt och farligt lättdrucket, gjort på de inhemska druvorna macabeo, xarel-lo och parellada. Vinet är lätt pärlande och har en liten, men balanserad sötma som kommer möta upp de söta mogna tomaterna som soppan är gjord på.

Blanc Pescador finns i över 400 butiker.

Calinda Moscatel 2015, nr 2793. 59 kr. Fast sortiment

Urbilligt vitt från Valencia, gjort på större delen moscatel och en skvätt macabeo. Viura är ett annat namn på macabeo, en av de viktiga gröna druvorna i Rioja. I norra Spanien, hamnar den i det bubblande vinet cava. Calinda är en pigg en. Citrus, päron, mineral och syrliga äpplen ingår i detta lilla kap.

Finns i  350 butiker

Hacienda López de Haro Blanco 2015, nr 79066. 85 kr. Beställningssortiment

Dags att prova vit Rioja och därmed viura (macabeo)! Viura har en naturligt hög syra och det tillsammans med de fina smakerna av grapefrukt, fikon, päron och minerasälta gör detta till ett riktigt snyggt och uppfriskande sommarvin.

 

Annons:

Här finns mer att läsa om