Annons:

DryckesListans matskola! Knäck, bräck och glödgat vin.

Julen är här! Lite tips och hjälp att fixa till dofter, smaker och stämning från DryckesListans matskola.!
Ordet glögg kommer av det äldre ordet glödga som betyder 'värma upp'. I andra språk förekommer varmt kryddat vin under namn som vin chaud, glühwein och mulled wine.
DryckesListan.se har provat igenom hela Systembolagets julsortimentet och du finner våra rekommendationer i topplistan "Julens Drycker". Här finns glögg, portvin och annan lämplig dryck att matcha till pepparkakorna, ostarna och gottebordet!

Annons:

KNÄCK

Tricket att få knäckens konsistens perfekt är termometer. Visst kan man göra kulprov, alltså att droppa lite av knäcken ner i ett kallt glas vatten och se om man kan rulla en kula. Men risken att knäcken kokar några minuter för länge under tiden som man stökar med kulprovet finns. SÅ. Termometer. 125 grader brukar bli lagom men det beror på hur hård du vill ha din knäck. (vid 160 grader är den stenhård) Jag tycker den ska var lite seg och ”tuggig”.

Grundreceptet är busenkelt:

Ingredienser

2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

Samt

En digital kökstermometer

En tjockbottnad kastrull

Ca 50 stycken knäckformar

GÖR SÅ HÄR

Ställ dina knäckformar på en bricka.

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnar kastrull. Detta för att inte bränna vid, och för jämnare kok. Låt koka kraftigt tills smeten mäter 125 grader.

Tag av kastrullen från värmen. Häll över i mindre mått med hällpip eller fyll knäckformarna med hjälp av en tesked.

OLIKA VARIANTER

-Tillsätt finhackad mandel

-Tillsätt en matsked kakao för mörkare knäck

-Tillsätt lite rålaritspulver, ca 1 tesked, för lite ”edge”

-Använd mörk sirap istället för ljus, för mustigare knäck

-Strö lite flingsalt på toppen för ”salty caramel”-känsla.

 

CHOKLADBRÄCK

Lätt som en plätt och underbart gott. Går att variera i det oändliga och är så otroligt vackert på gottebordet!

GÖR SÅ HÄR

Välj ut vit, mjölk eller mörk choklad av god kvalitet och lämplig mängd.

Smält dito. Jag brukar använda mikron men annars i vattenbad. Var försiktig så ingen vattenånga/droppe kommer ner i chokladen.

Lägg bakplåtspapper på ett par bakplåtar och fördela den smälta chokladen i tunt lager med hjälp av slickepott.

Låt stelna.

Bryt chokladen i lagom stora bitar, förvara i plastburk.

OLIKA VARIANTER

-Krossa polkagrisgodis i en handduk och strö över chokladen innan den stelnat

-Hacka hasselnötter eller valnötter och strö över chokladen innan den stelnat

-Strö över frystorkade, hackade hallon(eller dofta över pulver) över chokladen innan den stelnat

-Strö över hackade jordnötter över chokladen innan den stelnat

-Gör knäck-bräck istället! Låt din knäck-smet koka upp till 160 grader (recept ovan) och smeta ut på samma sätt som ovan choklad. Strö över hackad mandel eller annat val av ”topping”.

 

 

GLÖGG

Glögg hör vintern och julen till.

Det finns absolut god glögg att köpa på Systembolaget. Hinner du inte göra egen så har vi på DryckesListan.se provat igenom hela sortimentet och du finner våra rekommendationer i topplistan ”Julens Drycker”. Här finns även annan lämplig dryck att matcha till ostarna och gottebordet:

https://dryckeslistan.se/topplistor/julens-drycker/

MEN det är också stimulerande att göra egen glögg. Dessa dofter! Använd med fördel vinslattar om det finns. Variationsmöjligheterna är oändliga och du bestämmer själv vilka smaker som ska dominera. Själv brukar jag hålla igen på kardemumman som jag tycker lätt tar överhanden.

Ingredienser

150 ml rött vin av enklare kvalitet ( alltså 2 helflaskor)

2,5 dl okryddat brännvin

2,5 dl socker

2,5 dl russin

3 bitar pomeransskal eller färskt apelsinskal- OBS var noga med att skära bort allt vitt fruktkött på det färska apelsinskalet med filé- eller precisionskniv. Det ger annars bittra toner.

2 hela kanelstänger

2 bitar torkad ingefära

1 tsk hela kardemummakärnor(vit)

12 kryddnejlikor

1 st. glasburk med lock

GÖR SÅ HÄR

Lägg alla krydd-ingredienserna i en glasburk. (Allt förutom vin och socker)

Häll över brännvin. Kryddorna ska vara helt täckta.

Sätt på tätt lock.

Låt dra i 4 dygn. Skaka om då och då.

Sila av vätskan i en stor kastrull.

Tillsätt de två flaskorna vin och 2 dl av sockret. Värm försiktigt tills sockret löst sig.

Smaka av och tillsätt mer socker om du så önskar.

Häll upp på flaska och låt svalna. Förvara kallt.

Glöggen håller i minst 3 månader. hetta upp vid servering med koka inte! Servera med russin, och skållade mandlar.

OLIKA VARIANTER

-Lägg till citronskal, obs ovan kommentar om det vita fruktköttet

-Lägg till lite chiliflakes för en kryddstarkare variant

-Lägg till några kaffebönor eller en tesked kakao

-Lägg till lite rålakritspulver

-Använd några torkade stjärnanis som smaksättare

-Häll i lite körsbärssaft eller torkade tranbär för bärigare stil

The sky is the limit!

En riktigt God Jul önskar vi på DryckesListan.se er alla!

Annons:

Här finns mer att läsa om