Annons:

Koll på cava

Har du koll på cava? Hur och var tillverkas den? Och vilka druvor används? DryckesListan.se guidar dig i bubblornas rika värld. 

Cava

Det är snart jul och nyår och därmed många anledningar att fira, dricka och äta gott. Champagne står säkert på många menyer och önskelistor under de kommande högtiderna. Men cava är ett gott och bra alternativ för den som inte vill spendera för mycket – jul är trots allt en kostsam högtid. Utöver prislappen – varför ska man köpa cava? Låt oss övertyga dig. 

Fem saker du behöver veta om Cava

Druvorna – hela nio druvor är tillåtna. De vanligaste är inhemska xarel-lo, parellada och macabeo. Chardonnay, pinot noir och mourvèdre är godkända. Lite mer udda trepat, subirat parent och rod grenache är också godkända. 

Var – nästan all produktion av cava sker i Katalonien – nordöstra Spanien – där Barcelona är huvudstad. Det är dock tillåtet att producera cava i hela Spanien. 

Hur – cava framställs på samma sätt som en champagne, med en andra jäsning på flaskan. Under denna process utvecklas de efterlängtade bubblorna.

Lagar och regler – en cava måste ligga på sin jäsfällning i minst nio månader innan den släpps på marknaden. En Gran Reserva ska ligga i minst två år. 

Vett och etikett – det finns olika typer av cava, allt från torr till mer söt. Så här läser man av etiketten. 

• Brut Nature: inget tillsatt socker. Knastertorr.

• Extra Brut: upp till 6 gram socker per liter.

• Brut: 6-15 gram socker per liter. 

• Extra Seco: 12-20 gram socker per liter. 

• Sec: 17-35 gram socker per liter. 

• Semi Sec: 33-35 gram socker per liter. 

• Dulce: över 50 gram socker. En söt cava.

 

Annons:

Redaktionen på DryckesListan.se träffades nyligen över ett stort gäng flaskor, för att prova, spotta och hitta favoriterna inför alla högtider – nya som gamla.

Här är vårt resultat av den bubblíga provningen, där bara cava stod i fokus. Vinerna finns på hyllorna, förutom en ekologisk bonuscava med lite mognad som ni inte får missa. Prismässigt räcker det att ni laddar plånboken med 79 kronor och några tior till.

 

El Miracle Brut, nr 7700. 79 kr

Ren och frisk cava i en modern stil, där vi bjuds på apelsin, gula plommon, lite krutrök och uppiggande syror. Löjligt billigt.

Gjord på 60% macabeo och 40% chardonnay.

Finns i nästan 300 butiker.

Privat Brut Nature Reserva 2016, nr 7904. 115 kr

Knastertorra grejer som sätter ordentlig fart på aptiten. Grillad citron, rök, stenig sälta och flingsalt fyller ut glaset.

Innehåll: xarel-lo, macabeo, parellada och chardonnay.

Finns i 370 butiker.

 

Vilarnau Brut Nature Organic, nr 7731. 95 kr

Läskande och öppen med charmiga smaker av aprikos, gula plommon, gula äpplen och pigga syror.

Gjord på 40% macabeo, 30% xarel-lo och 30% parellada.

Finns i cirka 350 butiker.

Freixenet Vintage Brut 2015, nr 88474. 119 kr. Beställningssortimentet

Årgångscava som utvecklat härliga och smygande mognadstoner i form av nötter, torkade frukter som aprikos och gula plommon. Eftersmaken är frisk, lång och avslutar med sälta som drar igång hungern.

Gjort på de klassiska druvorna för cava; macabeo, xarel·lo och parellada.

 

Annons:

Här finns mer att läsa om