Annons:

Kött och Rött

Inget tvivel, kött och rött vin passar som hand i handske. Här kommer några toppenkombinationer!

Annons:

Med lätta snöflingor som faller utanför fönstret är det enkelt att finna motivationen till dagens ämne- värmande kraftfulla röda viner tillsammans med kött. A match made in heaven. Kött och rött!

Röda till skillnad från vita viner innehåller garvsyra. Vissa mer, vissa mindre. Detta beror på druvan och tjockleken på skalet. Där sitter all färg, antocyanin, samt det mesta av vinets blivande doft- och smakämnen. Och strävhet. I vinvärlden kallas denna strävhet tannin. Det tillkommer också ytterligare tanniner om vinet ekfatslagrats. Speciellt om det gäller nya ekfat som tillför vinet mest smakämnen och strävhet.

Tanninstrukturen i ett ungt, kraftfullt vin kan ibland vara brutal. Den upplevs påfallande och nästan oangenäm- i de fall vinet i glaset dricks som det är och inte ackompanjeras av mat.

Vinet behöver helt enkelt tyglas lite. Detta sker naturligt med lagring och ålder. Men det går även att hjälpa vinet när det är ungt.

Matcha vinet med kött! Proteinet i kött hjälper till att runda av kantigheten i det burdusa vinet.

Och framför allt. Salt och fett är i alla lägen vinets vän. Speciellt vad gäller bångstyriga och tjurnackade unga viner. Salta lite extra och tillsätt fett! Fett kan vara i form av aromsmör, grädde i såsen eller sky. Kanske har köttet fettkappa eller insprängt fett a lá entrecote.

Vad händer? Strävheten lindas in och slipas ner av fettet och saltet i anrättningen. Vinets bäriga, saftiga toner kommer fram. Ren och skär vinmagi.

Så var inte rädd för de tuffa, sträva vinerna. Drick dem bara till rätt mat. Väljer man ett vin utan strävhet, syra och struktur till en kraftig kötträtt blir vinet väl slappt och karaktärslöst. Våga, vinn!

(Dock passar viner som inte är så sträva väldigt väl till kryddhetta- så gillar du din cayennepeppar, din tabasco och din chiliglace, hoppa över de strävaste vinerna. Kryddhetta och tannin är INTE såta vänner)

Nedan några härliga kraftpaket från gamla världen som jag matchat till egna favoriter, du har säkert dina! Bon Appetit!

ITALIEN

Il Conte Montepulciano d’Abruzzo 2016 , artikelnummer 2322, 69:- 
Italien, Abruzzerna , Montepulciano d’Abruzzo
EKOLOGISKT

Med lägre prislapp kommer ofta lite snällare struktur och bärigare vin. Detta är ett härligt bärigt vin med solmogen karaktär, trevlig syra och balans. Vi bjuds på toner av mörka plommon, körsbär och blåbär flankerat av blommig viol, örtig stjärnanis och stramt eneträ. Serveras lite sval, runt 16 grader, till fläskkotlett med rostade rotfrukter, saltimboca, eggplant parmigiano, örtkryddade lammracks provencale, struts, fläskfilé, vildsvin eller vildfågel. Då vinet är relativt ”snällt” funkar det även med en viss kryddhetta i maten.

 

Quercia al Poggio 2015, artikelnummer 2376, 131:-
Toscana , Chianti , Chianti Classico
EKOLOGISKT

Vi reser till Toskana och njuter av detta kryddiga och mustiga vin med härlig syra och strävhet. Sangiovesedruvan trivs allra bäst just här och visar sig från sin bästa sida i detta välsnickrade vin. I karaktären mörka moreller och skogshallon, söta kryddor i form av kanel och oregano samt nyanserade ekfatstoner med madagaskarvanilj och len lokal torronenouagat. Njut till smakrika rätter av mörkt kött som  oxbringa, älgstek eller hjortfilé med feta tillbehör och gärna inslag av bär.

FRANKRIKE

Les Fleurs Sauvages Carignan Vieilles Vignes 2016, artikelnummer 2257, 89:-
Frankrike, Languedoc-Roussillon , Pays d’Oc

Stolt sydfransos på spännande druvan carignan som även trivs i spanska Katalonien. Druvan ger stadiga, täta viner med enormt fin frukt och struktur. Välbyggt som attan för slanten! Tät frukt av mörka, saftiga plommon och boysenbär får sällskap av smörkola och mörk chokladpralin, svartpeppar och rostade ekfat. Njut till lammfärsbiffar, kycklingfajitas, hederliga svenska köttbullar eller en biff med bearnaisesås.

 

 

Château Pineraie Malbec 2015, artikelnummer 2852, 99:-
Frankrike sydväst , Cahors

Fransk fullträff till smakrika kötträtter med rejäl sälta och fett. Druvan Malbec har sitt ursprung här i sydvästfrankrike och ger bläcksvarta, täta, sträva viner. Vinet är fylligt med hög syra och tannin. Det erbjuder mörka skogsbär som björnbär och hallon men även svarta vinbär. Inslag av animaliska toner som köttsoppa med lagerblad, färsk mejram och peppar blandas med kakao och rostade ekfat. Lång nyanserad eftersmak. Gott till entrecote och råstekt potatis, risotto med karljohansvamp, gräddig gryta på högrev med krämig potatispuré eller alla typer av gratänger med ost, och grädde.

 

 

SPANIEN

Carodorum Issos 2016, artikelnummer 2744, 99:-
Spanien, Toro

Modernt, fruktigt och smakrikt från spanska vinregionen Toro som levererar sträva, kraftfulla käftsmällar till viner. Druvan? Tinta de Toro, en klon av tempranillo. Härligt fylligt, tätt och strävt med balanserad syra och fin koncentration. Vinet har toner av mörka moreller, plommon, färska örtkryddor och rostade ekfat som ger smak av mörk bitter choklad, rostat kaffe och cederträ. Drick till charkuterier som pata negra, oxfilé med svampsås, spansk tortilla med bacon och ost och papas arrugadas(saltkokt kanarisk potatis)

Annons:

Här finns mer att läsa om