Annons:

Läckra röda viner från Österrike

Vad tänker du på när du tänker på landet Österrike? Kanske: edelweiss, musikalen Sound of music, wienervals, grüner veltliner, skidåkning, after ski eller stroh rom. Allt det är gott och väl, men det finns mer, till exempel massor med bra röda viner. Nedan tipsar vi om några som du inte bör missa.

Annons:

Första gången jag åkte till Österrike för att prova vin, var för ett 10-tal år sedan. I mitt huvud då, var Österrike ett land som gjorde vita viner av världsklass, gjorda på riesling och grüner veltliner. Jag kom dock hem med massor av nya intryck och vinförälskelser, varav många var röda viner. Druvor som blaufränkisch, zweigelt och st laurent var då nya upplevelser, utöver dessa hittade jag också många gjorda på internationella druvor. En sådan som står ut är pinot noir.

Förälskelsen har bestått tidens tand, även om det ekat lite tomt när det kommer till Österrikiskt rött på bolagshyllorna. Några viner finns det dock och de är väl värda att upptäcka. Det första kommer från Weingut Heinrich i Burgenland. Just nu finns en riktigt bra pinot noir. Det är svårt att hitta bra billig pinot noir, detta är dock ett utmärkt exempel på just det så se till att köpa på dig några flaskor. Vinet är ekologiskt och biodynamiskt framställt.

Österrike

Heinrich pinot noir 2017, Burgenland, Österrike, 139:-, Nr 90050, Systembolaget

Detta är ett rent, fräscht och fruktigt vin. Här finns en fin bärig smak med inslag av hallon, jordgubbar samt lingon. Vinet har en snygg syra och fin struktur från snyggt integrerade ekfat. Eftersmaken är förhållandevis lång och lite kryddig med inslag av örter och en frisk jordighet samt en liten beska. Det är elegant, har viss komplexitet och fräsch bärig ton. Utmärkt till såväl vardag som fest

Från pinot noir så går vi till en österrikisk druva med viss släktskap till pinot noir. Druban är en korsning från år 1922 och heter zweigelt. Korsning är gjord på blaufränkisch och st laurent, den senare är i sin tur en korsning mellan pinot noir och en ännu okänd druva. Även detta vin är ekologiskt.

Österrike

Loimer zweigelt 2016, Niederösterreich, Österrike, 119:-, Nr 3036, Systembolaget

Det här är ett saftigt och charmigt vin med smak av björnbär, slånbär och plommon. Fruktigheten avslutas med en blommig kant med inslag av viol. Även om vinet är saftigt så finns det ett lite stramt element med fina tanniner och en örtig ton. Eftersmaken har ton av söt lakrits och en lätt sälta vilket ger extra fräschör. Utmärkt till lättare kötträtter och kyckling.

Det sistnämnda vinet är gjort på en blend av zweigelt (50%), blaufränkisch (40%) och merlot (10%). Det är ekologiskt och biodynamiskt och från en riktigt bra producent. Om du gillar detta finns det flera andra viner att utforska i beställningssortimentet.

Österrike

Pittnauer Pitti 2016, Burgenland, Österrike, 149:-, Nr 73173, beställningssortimentet

Detta är ett vin som är såväl finstämt som smakrikt. Det har en bra energi, är ungt och har en härlig fräschör. I smaken finns söta och mörka körsbär, plommon och hallon. Här finns också en tydlig struktur och snyggt integrerade fat samt en linjär syra. Det är ett vin som får en att le. Det är ett bra att hemma vin som passar till mycket, till exempel grillat ljust kött och fågel, sallader eller en pasta.

Detta är tre viner som kommer ge dig blodad tand när det kommer till österrikiska röda viner.

Magnus Reuterdahl

Annons:

Här finns mer att läsa om