Annons:

Månadens vinhus, Allegrini

September månad knackar på dörren, vilket innebär ett nytt tema här på Dryckeslistan. Vi har dessutom en spännande nyhet varje månad. En närmare koll på ett vinhus som vi gillar. Vi inleder med en resa till norra Italien. Venetien, Amarone-vinets hemort. Där träffar vi Allegrini. 

Alla älskar Amarone. Eller åtminstone väldigt många och särskilt vi svenskar. Men det är stor skillnad mellan de olika producenterna. Det finns kraftpaket med massiv frukt och hög alkohol. Och så har vi dem som sätter fräschör och elegans framför mycket-av-allt-temat.

Allegrini är en av dem.

Firmans första Amarone var årgång 1950. Idag är 2013 det aktuella året. Det är ett stort vin, fast med syra och läskande röd frukt.

– Jag tycker om att njuta av min Amarone efter 10-15 år, berättar Marilisa Allegrini, när vi träffar henne på en provning. Fast den är redan tillgänglig, det är vår stil. 

Allegrini har en lång historia bakom sig, med eldsjälen Giovanni Allegrini som drivande kraft. Han gick bort i början på 1980-talet och i den vevan tog Marilisa över, tillsammans med sin bror Franco.

– Min pappa introducerade många nya metoder och ideér i Valpolicella. Han var först ute med att använda dubbel guyot – en typ av uppbindningsmetod i vingården. Den gör att det blir fler rankor och tätare vingårdar, vilket innebär fler druvor. Metoden var kontroversiell i ett sådant klassiskt område.

– Vad planterar du Giovanni? Frågade en känd vinmakare. Sallad eller vinrankor?!

Men Giovanni stod på sig och metoden används fortfarande i en av deras kända viner, La Grola.

– Alla våra viner i Valpolicella, görs på vår egen frukt från våra egna gårdar, berättar Marilisa. Vi köper inte en enda druva, fortsätter hon, med eftertryck. 

– Vi äger idag 120 hektar vingårdar i området och har planer på att utöka i framtiden. 

Allegrini kommer snart att introducera ett nytt vin i Sverige. En ursprungstypisk Valpolicella Classico.

– Inte ens jag vill dricka stora, komplexa viner varje dag. Valpolicella är ett tillgängligt och friskt vin, som kan användas till många typer av rätter. Kött, fågel och till och med fisk. Vår Valpolicella är gjord på 70 procent corvina, en viktig druva i Venetien. Druvklasen är stor och druvorna innehåller mycket juice. Den står för den rena frukten och vinets mjuka tanniner.

Corvina ingår även i La Grola – ni vet, salladsvinet. Det är en enskild vingård som ligger högt upp på en kulle. Druvorna gynnas av den friska brisen från Gardasjön, som inte ligger långt bort. Vinden torkar och minskar risken för röta i klasarna.

Vinet lanserades för över trettio år sedan och är idag något av ikonvin i Italien och inte minst för Allegrini. Det är ett vin fyllt med energi, liv och massvis med läskande, lite kaxig röd frukt. Inte helt olikt Marilisa själv faktiskt…

Brodern Franco, som är vinmakare i familjeföretaget, berättar om sitt arbete och relation med systern på ett kort och koncist vis;

”Min syster Marilisa är mer besvärlig än att göra ett bra vin under i en svår årgång”.

Annons:

En bra vinmakare kan förvisso alltid göra bra viner, hur svår årgången än är. Det är där utmaningen ligger. En utmaning som Franco klarar, år efter år. Mycket tack vare sin drivna och dynamiska syster. Hon är dessutom den första italienska kvinna i branschen att hamna på omslaget av den stora vintidningen Wine Spectator (april 2017). Det var väl på tiden?!

Prova

Valpolicella Classico Superiore 2014, 139 kr.
Privatimport.
Kontakta importören för mer info

La Grola, nr 42334. 179 kr.
Fast sortiment, finns i cirka 200 butiker

Foto: Raphael Cameron

Annons:

Här finns mer att läsa om