Annons:

Månadens vinhus: Bodega Classica

Månadens vinhus tar oss inte till ett nytt vinland, eller en ny region. Istället reser vi till en inbjudande och lite trygg plats. Säg hola! till Rioja och producenten Bodega Classica.

Det är inte första gången, och framför allt inte sista gången vi skriver om Rioja. Regionen ska skrivas om för att den är så klassisk, genuin och omtyckt. Den ska skrivas om för att man står för innovation och nyskapande. Här kan vinerna få dig att känna dig som hemma, men också överraska och bjuda på nya smaker. 

Bodega Classica är en sådan producent. Vinerna smakar onekligen Rioja, men de överraskar också. Här hittar vi det som ofta efterfrågas i ett glas rött från Rioja; röd frukt, mjuka tanniner, örter, kanske lite tobak och fat. De väljer att lagra sina viner länge på fat – en gammal tradition i regionen. Men istället för de amerikanska faten, som var mer vanliga förr, använder man övervägande franska ekfat. Det ger vinerna rostade aromer av kaffe, snarare än den vaniljiga tonen som kan komma från de amerikanska faten. 

Vinerna får också extra fräschör och syra tack vare några procent garnacha och graciano i blenden, som är två av de tillåtna druvorna i regionen. Tempranillo är huvuddruvan i Rioja och den är också viktig i många andra regioner. Utöver de tre nämnda druvorna är det också tillåtet att använda de inhemska mazuelo och maturana tinta. 

Bodega Classica väljer att kalla sig ”nyklassiska”, ett uttryck som prickar in vinstilen riktigt bra. Firman grundades i slutet på 1990-talet och visar att man intre måste vara en klassiker och gammal i gamet, för att vara just klassisk. Den första årgången lanserades 2001. 

Annons:

Om du vill prova vinerna från firman, ska du inte söka efter Bodegas Classica. Leta efter Hacienda de Lopez de Haro, som är namnet på den en av de serier med viner de gör i Rioja. Haro är en av de viktiga orterna i norra delarna av regionen, den del som heter Rioja Alta. Här ligger många andra kända producenter som Roda, Muga, Rioja Alta med flera. 

Hacienda de Lopez de Haro däremot ligger i den historiska staden San Vincente de la Sonsierra, sitt namn till trots. Staden ligger en mil utanför Haro, så är du på besök i Rioja Alta är det enkelt att slå många vinflugor i en smäll. 

I Rioja Alta äger de omkring 40 hektar vingårdar. Många av dem planterades för 50-60 år sedan och en del vinrankor är så gamla som hundra år. Ju äldre en vinranka är, desto mer koncentration och djupare smaker ger den till vinet. De flesta vinmakare brukar säga att det tar i alla fall minst fem år innan skörden från en nyplanterad vinranka går att använda. Vinodling är med andra ord som vilket tufft jordbruk som helst. Det kräver mycket tid och tålamod att odla druvor. Det tar också tid att göra ett vin. Trots det är vin fortfarande en billig produkt. Särskilt många av vinerna från just Rioja. Bodegas Classica är inget undantag, de gör viner som alla kan köpa och förstå. I dagsläget ingår vitt, rosé och flera röda med olika lagringstider på i serien. 

Ska vi korka upp? 

 

 

Hacienda de Lopez de Haro Crianza, nr 75696. 89 kr. Fast sortiment

Fräsch och flörtig med sval körsbärsfrukt, plommon, kryddor, balsamico och lätta toner av rostat kaffe. Perfekt vin att möta hösten med, gärna en tapastallrik med manchego och jamon serrano. 

Hacienda de Lopez de Haro Reserva 2013, nr 79340. 119 kr. Beställning

Djupare och lite mer rik i stilen, fyllt med plommon, körsbär, hallon, söta kryddor, rostat kaffe, balsamico och mineral. Gott till en spansk gryta med chorizo eller en toast med höstens första svamp. 

Lite bonusinformation om Bodega Classica. De ingår i en större vingrupp som går under namnet Vintae. Allt började i Rioja och därefter har vinskapandet spridit sig från norr till söder i landet och numera även i Chile. I dagsläget gör de vin i 15 olika delar av Spanien. Något säger mig att detta är bara början för Vintae. 

Annons:

Här finns mer att läsa om