Annons:

Månadens vinhus: Bolla

Månadens vinhus tar oss till Italiens norra delar. Regionen heter Venetien och områdets största stad är Venedig. Här kan vi se Romeo och Julias balkong eller besöka vingårdar som producerar ett av svenskens mest populära viner; Amarone. 

”Det finns en historia om Frank Sinatra, där det sägs att han lämnade en restaurang då de inte hade hade Bolla Soave på vinlistan.”

Uppenbarligen är det inte bara vi svenskar som tycker om vinerna från Bolla…

Vinhusets historia började 1883. Just i området Soave. Där levde Abele Bolla, som tillsammans med sin familj drev ett litet hotell. Självklart kunde gästerna få njuta av regionens fina viner på plats. Men Abele ville att de skulle få njuta av hans egna viner också. Som många italienska familjer producerade Bolla så klart sin egen måltidsdryck; vin alltså. Abele kallade sitt vin Soave och började servera det till sina gäster.

Vinet blev snabbt en snackis. Vänner, familj och fler gäster kom för att prova hans vin. Det riktiga genombrottet kom några år senare då Bolla – som numera var ett känt vinnamn – vann en guldmedalj under en vinmässa i Bologna.

 

Bolla var nu en familjeaffär, där sönerna Alberto, Albano och Giulio arbetade tillsammans med sin pappa. Guilio öppnade en bar i Venedig, Il Calice, för att marknadsföra vinerna ännu mer. Undertiden passade Alberto på att leta fler vingårdar. Valet föll på en en källare och vingård i Valpolicella. En viktigt milstolpe för familjen. Nu kunde de börja producera rött vin.

Under 1940- och 50-talet anslöt Abeles barnbarn till familjefirman. I samma veva började italienare på andra sidan klotet upptäcka Bollas viner. En känd krögare i New York besökte vinkällaren i Valpolicella, slog till på en stor order av Bardolino. Detta blev startskottet för Bollas framfart i USA.

Idag ingår Bolla av Gruppo Italiano Vino, där många kända italienska vinfirmor ingår. Gruppen investerar mycket i sina partners, men låter varje vinhus stå för sin stil. Så Bolla kommer alltid att smaka just Venetien. Vare sig det är Prosecco eller Amarone i glaset.

 

Annons:

Prova våra vintips till julens alla fester och middagar. Den ekologiska proseccon är perfekt att starta en middag med. Kanske till snittar med gravad lax eller en röra på räkor. Eller varför inte julbordets kalla rätter?

Fortsätt med ripasson till skinkan, korvarna och köttbullar.

Bollas rika Amarone passar fint till de kryddiga revbenspjällen och gärna lagrade ostar. Kanske till pepparkaka med julost? Eller gör som italienarna själva, häll upp ett glas meditationsvin – ett av Amarones smeknamn – och bara njut av la bella vita.

En konst som Italienarna är duktiga på att bemästra.

 

Tre vintips från Bolla

Bolla Prosecco Organic, nr 79587. 99 kr. BS

Ekologisk prosecco med krispiga smaker av gröna äpplen, päron, apelsin och mandarin. Poppa till förrätter med räkor, lax eller varför inte fira in det nya året med Bolla?

Bolla Le Poiane Ripasso 2015, nr 22320. 119 kr

Mörk choklad, körsbär, lingon, ceder, sandelträ och friska örter i en fin och tillgänglig kombo med en lite stram och ren eftersmak. Till julbordets köttbullar och julskinka.

Bolla Le Poiane Amarone 2012, nr 7070215. 259 kr

Mustigt och inbjudande med drag av körsbär, vildhallon, torkade örtkryddor, basilika, mörk choklad, lite lakrits och ceder. Balanserat; både till pris och smak. Gjord på tre av de klassiska druvorna i området; corvina, rondinella och molinara. Prova till julens kryddiga revbensspjäll eller avnjut framför brasan.

 

Annons:

Här finns mer att läsa om