Annons:

Månadens vinhus: Cave de Tain

Vi startar nya året i Frankrike och besöker vinhuset Cave de Tain som har sin bas i Rhônedalen. 

Vinhus är på sätt och vis inte helt korrekt. Cave de Tain består faktiskt av flera vinhus. Det är ett så kallat kooperativ – något som är relativt vanligt i vinvärlden.

Vad är då ett kooperativ? Wikipedia tycker så här: 

”En kooperation eller ett kooperativ är en form av ekonomisk samverkan, där samverkande medlemmar både äger och driver den verksamhet de har behov av. Den verksamhet man bedriver i ett kooperativ ska ge medlemmarna största möjliga nytta, till exempel ekonomisk sådan. Även samhällsnytta och allmänintresse är viktiga mål och begrepp för kooperativ.”

När det kommer till vin, är alltså ett kooperativ ett samarbete mellan flera odlare och vingårdar. Det kan vara allt från 10 vinodlare till flera hundra som går samman och framställer vin.

Exempel på några av de mest kända och främsta vinkooperativen är bland annat champagnehuset Palmer & Co, Chablisproducenten La Chablisienne, italienska Produttori del Barbaresco och inte minst Cave de Tain. Firman har en lång historia och grundades redan 1933.

Hemsida: http://www.cavedetain.com/wine/hermitage-crozes-hermitage.cfm

 

Annons:

Cave de Tain har sin bas i området Hermitage, som ligger i norra Rhônedalen. De totala vingårdsägorna består av hela 1000 hektar, som ägs av 300 odlare. Det ger Cave de Tain enorma möjligheter att producera vin i olika stilar och prisklasser – just tack vare att man är ett kooperativ. Vin från kooperativ är ofta fördelaktigt för oss konsumenter då prisnivån kan hållas nere.

Cave de Tain gör många typer av vin. Rosé, vitt, rött och till och med bubbel. Rött vin är dock deras signum och speciellt druvan syrah – en av de viktigaste druvorna i framför allt norra Rhônedalen.

I distrikten Cornas, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage och Cote-Rotie är det druvan syrah som gäller. I vissa distrikt är det tillåtet att blanda i några procent av de gröna druvorna marsanne, roussanne och viognier.

Crozes-Hermitage är det viktigaste distriktet där, sett till kvantitet. Typiskt för syrah-vinerna därifrån är smaker och dofter av svartpeppar, skogsbär och frisk syra.

I dagsläget finns Cave de Tains utmärkta Crozes-Hermitage på Systembolagets hyllor. Fast fler viner är på gång! Under våren planerar importören att ta in mer rött och även vitt, som då förhoppningsvis hamnar i beställningssortimentet. Redan nu finns det flertalet viner tillgängliga för privatimport.

I väntan på mer vin, korkar vi upp denna flaska:

Cave de Tain Crozes-Hermitage 2015, nr 2815. 125 kr

Mycket ursprung och druva i en flaska! Här hittar vi svart- och vitpeppar, mosade skogsbär, viol, mörka plommon och lakritsrot.

100 procent syrah som blir en 100-procentig matchning till köttbullar med gräddsås, nötfärsbiffar och stekt svamp, kalops, sjömansbiff och ugnsrostad kyckling med rotfrukter.

Servera runt 16 grader och ta en skål för att det snart är helg igen.

Annons:

Här finns mer att läsa om