Annons:

Månadens vinhus: Chateau Mont-Redon

Påvens nya slott är den svenska översättning på vinområdet Châteauneuf-du-Pape. Nog låter det lite mer pampigt på franska? Och pampigt var det, när det begav sig under 1300-talet då påvarna spenderande sin somrar i slotten som låg här. 

Idag tänker vi kanske inte så mycket på slott och påvar längre. För de flesta är  Châteauneuf-du-Pape ett vin. Ett av de främsta i Frankrike. Distriktet ligger i Södra Rhonedalen, runt byn med samma namn. Här produceras nästan enbart röda viner – bortåt 95 procent.

Hela 18 olika druvor är tillåtna i vinerna: grenache är den mest odlade och dominerande i de röda viner. Syrah som används mer i Norra Rhonedalen är också med i leken, tillsammans med mourvèdre, cinsault, counoise, vaccarèse och muscardin bland annat. På vitvinssidan hittar vi främst picpoul, terret, clairette, bourboulenc, roussanne och picardan.

 

Annons:

Château Mont-Redon är en av de äldsta och numera största vinhusen i Châteauneuf-du-Pape. En del av ägorna tillhörde till och med en påve en gång i tiden. Detta var dock under mitten på 1300-talet. När vingården togs över under 1920-talet bestod den av blygsamma 2,5 hektar. Idag har den vuxit till mer än 180 hektar, där 100 är planterade med vinrankor.

Numera är det alltså färre psalmer och mer vin på gården, som drivs av Jean Abeille och Didier Fabre.

Idag äger de även vingårdar i Côtes du Rhône och Lirac, som är lite mindre kända appellationer och därmed även mindre prislappar. Här kan man hitta viner som påminner om de från Châteauneuf-du-Pape. Inte konstigt då terroiren (jordmån, klimat m.m) och druvsammansättningen i stort sett är densamma.

Vinerna från Châteauneuf-du-Pape är däremot unika med sin lagringspotential och framför sin spännande jordmån. Galets – har inget med galningar eller tokar att göra. I Chateauneuf-du-Pape syftar man på de runda, stora stenar som täcker jorden och ses bland vinrankorna.

De har ett speciellt jobb – att alstra solvärme. Under dagtid jobbar de hårt med att samla solstrålar. På natten jobbar de vidare med att bibehålla värmen och föra den vidare till vinrankorna. Det gör att druvorna fortsätter mogna och får sin välkända kraft, frukt och inte minst höga alkoholhalt. Procenthalter på 15-16 % är inte ovanligt i området.

 

Château Mont-Redon har däremot en lite ”lättare” och mer balanserad stil. Deras Châteauneuf-du-Pape är gjord på i huvudsak grenache, mourvèdre och syrah som fått sällskap av några droppar cinsault, counoise, muscardin och vaccarèse.

Ett vintervin med smaker av viol, peppar, lagerblad, plommon och mogna jordgubbar. Till långkoket och viltkött.

Nyfiken på de vita vinerna? Prova Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Blanc, som är gjort på grenache blanc och viognier. En spännande smakupplevelse där vi hittar vit persika, apelsinblom, nötter och färska örter. Självskrivet till en gräddig fisksoppa, rostad kyckling och wokrätter som inte är alltför heta.

Kanske inget en påve dricker, men deras historia finns däremot kvar på flaskorna. Ta en titt på framsidan av vinflaskorna, där finns nästan alltid en symbol eller mönster med ett påve-emblem. Påvarnas välsignelse verkar leva kvar. En skål för det. Med Châteauneuf-du-Pape så klart!

Annons:

Här finns mer att läsa om