Annons:

Månadens Vinhus: KWV

November månad tar oss hela vägen ner till Sydafrika. Tajmingen är perfekt - i Sydafrika är det vår och sommaren är snart på ingång. När vi ändå är på plats besöker vi ett av de mest kända och historiska vinhusen i landet; KWV. Läs om månadens vinhus KWV.

Månadens vinhus KWV

KWV är förkortningen för det inte helt lättuttalade Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika Bpkt. På ren svenska; Kooperativa Sydafrikanska vinmakarföreningen. 

KWV var alltså ett kooperativ i sin början och grundades 1918 i Sydafrika. Tanken var att ta vara på det överskott av druvor som produceras och även marknadsföra vinerna och landet. 

Under flera år hade de faktiskt ensamrätt på både export och import av alkoholprodukter, tack vare en bestämmelse av Sydafrikas parlamentet. Det gjorde dem snabbt till den största producenten i landet, vilket ledde till att de kunde utveckla flera olika typer av viner och drycker. 

Det röda och vita Roodeberg har du säkert njutit av någon gång. Det görs faktiskt av KWV. Eller kanske något av finvinerna i serien som heter Mentors? Du kanske till och med har provat Brandy under en semesterresa i Sydafrika? KWV producerar detta också. 

 

 

Annons:

Numera är KWV ett modernt företag som jobbar framför allt med hållbarhet och Fairtrade. Det ser vi inte minst i firmans nya serie med viner som heter 57 on Main. Namnet kommer från gatuadressen där KWV en gång grundades, år 1918. Huvudkontoret ligger kvar där, än idag.

Druvorna till vinerna kommer från en vingård som är certifierad enligt Fairtrades principer. En del av pengarna går till skola för de anställdas barn. Symbolen för Faitrade ser du på framsidan av flaskan.

57 on Main White Blend 2017, nr 3315. 89 kr

Ett uppfriskande och fruktdrivet vitt, gjort på 55% chenin blanc, 30% chardonnay och 15% sauvignon blanc. Här bjuds vi på gröna päron, gula äpplen, vit persika, grön melon och sötsyrlig ananas. Trevligt vardagsvitt till en pasta med räkor, en gräddig soppa eller vegetariska rätter med kryddig falafel och hummus.

Vinet ligger i fast sortiment och går att hitta i över 170 butiker.

57 on Main, nr 79852. 99 kr

Krutpaket gjort på druvorna petit verdot, pinotage, cabernet sauvignon och shiraz. Pinotage är Sydafrikas egna druva, en korsning mellan cinsault och pinot noir som kom till 1925.

Röda 57 on Main är fylligt, fruktigt och smakar rejält av körsbär, kakao och rök. Perfekt till vinterns grytor, en hemgjord hamburgare och viltkött.

Finns det inte i din butik är det bara att lägga in en beställning.

Vill du besöka KWV? Ta en titt på hemsidan, där kan du boka besök och givetvis ingår det många smakprov.

Hemsida: http://www.kwv.co.za/experience

Vad innebär Fairtrade då?

Fairtrade jobbar framför allt med arbets- och levnadsvillkor. Målet är att ge den anställde bättre ekonomiska förutsättningar och förhindra diskriminering. Barnarbete är också något man jobbar hårt emot. Många av dessa problem ser vi dessvärre i länder som Argentina, Chile och Sydafrika, där fattigdom och låga löner är utbrett.

Man jobbar också för en hållbar produktion där miljön står i fokus.

Leta gärna efter symbolen nedan, så vet du att produkten du köper är certifierad enligt Fairtrades principer.

Vill du veta mer? Surfa in på: www.fairtrade.se

Annons:

Här finns mer att läsa om