Annons:

Månadens vinhus: Vicente Gandía 

I augusti reser vi till Spanien, för att prova cava hos vinhuset Vicente Gandia. Häng med och skåla!

All cava kommer inte enbart från Pénedes i norra Spanien. Omkring 95 procent av landets totala cava-produktion är förvisso baserad där. Men visste ni att Valencia, som ligger vid kusten i Spaniens mitt, också har en lång tradition av att producera mousserande vin?

En av de största producenterna i Valencia är Vicente Gandia. Namnet kanske inte får några cava-klockor att ringa. Fast cavan med namn El Miracle har du kanske provat någon gång? Den finns i nästan 300 Sytembolagsbutiker och har numera sällskap av två andra cavor i beställningssortimentet. Dryckeslistan har provat och gillar! Innan vi kikar närmare på El Miracle, ska vi ta en snabblektion om cava.

 

Annons:

Tillåtna druvor inom produktion av cava är hela nio stycken. De mest använda är inhemska xarel-lo, parellada och macabeo. Även de internationella druvorna chardonnay, pinot noir och mourvèdre är godkända. Lite mer udda trepat, subirat parent och rod grenache är också tillåtna enligt lag.

Cava produceras faktiskt i hela Spanien, fast i Pénedes och särskilt i närheten av den kända lilla cava-byn Sant Sadurni d’Anoia hittar vi de mest kända husen. Som Freixenet, Codorniu, Juve y Camps, Gramona och många fler.

Cava framställs enligt champagnemetoden – den traditionella metoden – med en andra jäsning på flaskan. En flaska ska ligga i minst 9 månader på jästfällningen innan den får lanseras. Står det Gran Reserva på flaskan, har den legat i minst två år.

 

Vicente Gandia har en lång historia i Valencia. Firman grundades i slutet på 1800-talet och var på den tiden ett vinhandelshus. Till en början producerade de alltså inte vin, utan arbetade enbart med export av de lokala vinerna från Valencia. Tajmingen kunde inte vara bättre, då vinlusen – phylloxeran – härjade i Europa och förstörde många vingårdar. Spanien klarade sig däremot bättre och exporten av spanska viner ökade. Vicente Gandia hade med andra ord stora framgångar och trots en tuff period under både världskrig och inbördeskrig, lyckades man ändå hålla vinfanan högt.

Idag äger de två stora vinegendomar i Valencia, där man satsar stort på ekologisk produktion. Idag drivs Bodegas Gandia av den fjärde generationen, som har utökat ägorna till vingårdar i andra delar av Spanien som Rioja, Rueda och Rias Baixas bland annat.

Deras cava kommer alltså från Valencia och går under namnet El Miracle. I serien finns även stilla röda och vita viner.

Redo att poppa en svalkande och uppfriskande cava, eller tre?

 

El Miracle Cava Brut, nr 7700. 79 kr. Fast sortiment

Pigg och frisk med fräscha smaker av citrus, gröna äpplen, lite nötter och mineral. Ett litet miracle för pengarna!

Gjord på både inhemska druvor och en del chardonnay. Lagrad i minst 12 månader på sin jästfällning.

El Miracle Cava Brut Rosé, nr 77459. 99 kr. Beställning

Frisk, rent och härlig bärigt! Vi hittar vildhallon, jordgubbar, lingon och krämiga, uppfriskande bubblor i glaset. Trevligt och välgjort med en uppfriskande eftersmak.

Gjord på 100 procent garnacha. Lagring; minst 9 månader på sin jästfällning.

El Miracle Cava Brut Organic, nr 77597. 99 kr. Beställning. 

Klassisk cava gjord på endast ekologiska druvor. Smaken och doften är lätt brödig, med drag av rostade nötter, gråpäron, gula plommon och sesamfrön. En torr och uppfriskande aperitif.

Gjord på macabeo och chardonnay, som legat i minst 15 månader på sin jästfällning.

Annons:

Här finns mer att läsa om