Annons:

Månadens vinhus: Villa Conchi

Ny månad och nytt vinhus; Villa Conchi. Låt att fira att årets fattigaste månad är avklarad. Varför inte med ett glas cava? 

Bubblor är poppis! Som aldrig förr. Italiensk prosecco är fortfarande det mousserande vin som håller sitt stadiga grepp om marknaden. Det är lättsamma bubblor, som passar till det mesta och inte kostar så mycket mer än en 100-lapp. Men spaniens cava då? Det är också tillgängliga, friska bubblor som passar till mycket. Prismässigt ligger de i samma nivå som prosecco.

Däremot framställs de genom en mer komplex och tidskrävande metod; den traditionella metoden, även kallad champagnemetoden.

Cava är alltså en helt annan typ av produkt. Spaniens fina bubblor görs på både inhemska och internationella druvor. Hela nio sorter är tillåtna, varav de vanligaste är macabeo, xarel-lo och parellada. Merparten kommer från Katalonien i norra Spanien. Där ligger månaden vinhus; Villa Conchi.

 

Annons:

Till skillnad från många av de stora och kända cavahusen, är Villa Conchi en ung och modern firma. Har du fördomar om cava och tycker att många smakar lite gummi, cykelslang och bränt – prova Villa Conchi. Villa Conchi Cava Brut Selección är ren, frisk och fylld med livliga smaker av rostat bröd, citrus, gröna äpplen och mineral. En stil som känns rätt i tiden och en stil som många producenter av cava börjat efterlikna.

Villa Conchi ingår i en stor grupp, Araex Grands, som består av flera oberoende vinodlare. Varje vinfirma – vare sig de är baserade i Rioja, Navarra eller i Katalonien – är trogna sitt ursprung, sina druvor och sin stil. I vingruppen hittar vi flera betydande namn i den spanska vinvärlden.

Villa Conchi är en av de nyare firmorna, grundad för bara åtta år sedan av Javier Galarreta – en av upphovsmännen till Araex Grands. Målet var att skapa en ny sorts cava  – med en nyskapande och ren stil. En som smakar 2000-talet. Javier hittade tillslut några fina vingårdar i bergiga delar av Penedes, strax söder om Barcelona. Svala nätter och soliga dagar bidrar till druvorna syra och friska smaker.

Namnet Conchi blev en hyllning till Javiers mamma, som dessvärre gick bort under hans nya cava-projekt. Hon hann aldrig se hans bubblande resultat. Hennes namn hyllas däremot vidare på flaskan i och i glasen.

Villa Conchi Cava Brut Selección görs på de tre viktigaste druvorna macabeo, xarel-lo, parellada som får sällskap av 10 procent chardonnay. Vinet får vila på sin jästfällning i minst 12 månader – en vila där vinet utvecklar sina rika smaker och de viktiga bubblorna. Detta är alltså champagnemetoden – en metod som används för att framställa all sorts cava.

I sortimentet finns även en rosé, en Reserva med svart etikett som tillvidare ligger i restaurangsortimentet och prestigecavan Brut Imperial.

Villa Conchi Cava Brut Selección har seglat in från beställningssortimentet till det fasta och kommer från 1 mars ligga i flertalet butiker. 

Hörde jag en skål? Förresten, vi kör den katalanska varianten istället; Salut i força al canut – som betyder hälsa och framgång.

Annons:

Här finns mer att läsa om