Annons:

Montsant-en spansk pärla

Katalonien är hett. Idag gör vi nedslag i underbara området Montsant, 10 mil sydväst om Barcelona.

När jag först besökte Montsant för 8 år sedan trodde jag att den lilla hyrbilen skulle bryta ihop på de slingriga grusvägarna på väg till orten Falset. Branta backar kantades av aloe vera, rosmarin och hisnande stup. Det var kargt, ödsligt och andlöst vackert.

Vi befinner oss i nordöstra Spanien i vinområdet Montsant. Appellationen ligger som en hästsko runt den mer kända storebrorsan Priorat. Detta att området ännu inte är så välkänt ger oss konsumenter möjlighet att komma över vinerna till en rimlig peng.

Vinerna andas ursprung, så kallad terroir. Jordmånen är röd och fullmatad med järnoxid vilket ger vinerna en nästan blodig karaktär. Många av de vinpinade vinstockarna är gamla och ger inte hög avkastning- men de små druvorna de producerer ger koncentrerad, smakrik must och dito viner.

Man odlar på grund av lutningen på terasser vilket innebär att i princip allt vingårdsarbete är manuellt. Det ligger ett enormt arbete bakom. Den höga altituden ger svalkande vindar vilket får druvorna att bibehålla en välbehövlig syra. Även närheten till medelhavet i öster ger svalka och mildare klimat under sommarmånadernas stekande sol.

Druvorna i regionen är både lokala som garnacha och carignena tillsammans med internationella såsom cabernet sauvignon, merlot och shiraz. Synonymt för vinerna är en underton av de blommande örter man ser växa runtom i vingårdarna tillsammans med en mineralitet som drar åt rostigt järn. Vinernas aromer går oftast åt det fylligare hållet med stor smakrikedom och fin struktur. Vilket gör dem utmärkta partners till allsköns mat, gärna smakrika och feta vegetariska rätter eller örtkryddat kött.

Det finns ont om viner från området i Systembolagets fasta sortiment men de två nedan är riktigt bra. Vill man lägga lite mer pengar finns det även vin som heter ”La Florens” i ett högre prissegment som är toppen.

Jag har även valt ut ett vin från beställningssortimentet. Det är glädjande att det finns en hel del Montsantviner i detta sortimentet. Det är numera mycket enkelt att beställa och tar oftast bara några dagar.

Njut av Montsant-en spansk pärla!

Annons:

2015 Jade, artikelnummer 2063, 119:-
Spanien, Montsant
40% garnacha, 35% syrah och 25% cariñena

Fylligt, fruktigt vin med fin struktur och lite bredd över axlarna. Vinet har brända ekfat, rost, mörk choklad, viol och lavendel i kombination med mustig bärighet av moreller, hallon och björnbär.

Serveras sval till örtiga rätter av lamm- eller nötkött.

Vinet lagrades i ett år på franska ekfat om 225 liter. Vingården Coca i Fitó ägs och drivs av välkända bröderna Toni och Miguel Coca i samhället Fitó. Bröderna startade firman 2006 och de odlar mestadels egna druvor, men köper även druvor från odlare de känner väl med små vingårdar i regionen.

 

 

 

2016 Sense Cap, artikelnummer 2143, 79:-
Spanien, Montsant

Ungt, fruktigt medelfylligt vin med smak av skogshallon, violpastill, mörka surkörsbär, solmogna jordgubbar, järn, myntakvist, sötlakrits och färska örtkryddor. Serveras sval till vegetarisk paj, lasange eller pizza,  eller till smakrika rätter av fläsk-, lamm- eller nöt.

Tillverkare av detta vin är Celler de Capçanes, ett litet vinkollektiv som startade 1933. Vissa vingårdar i kollektivet är över 100 år gamla.

 

 

 

2011 Brunus Blend, artikelnummer 32158, 89:-(BS)
Spanien, Montsant
56% cariñena, 33% garnacha, 5% syrah, 3,5% merlot, 2,5% cabernet sauvignon.

Producenten Portal del Montsant består av en mängd små vingårdar med de bästa vingårdslägena- så kallade crus. Här finns exeptionell kvalitet och  olika jordmån och mikroklimat som tillsammans ger komplexa viner som speglar regionen. Många vinstockar är över 65 år gamla. Brunus Blend är ett kraftfullt och rustikt vin fullt av toner av färska örter, chokladpralin, vildhallon, blåbär, björnbär, vaniljstång och rostade ekfat.

 

 

Annons:

Här finns mer att läsa om