Annons:

Mousserande vin bäst i test 2017.

Redaktionen på DryckesListan.se och vår systersite DinVinguide.se har provat igenom marknadens utbud av mousserande viner. Våra utvalda viner kommer presenteras i flera artiklar på båda plattformarna, så håll ögonen öppna och följ oss.

Svenskarna älskar sin champagne och vi köper mycket av denna – den ädlaste drycken av mousserande vin.
Vi har samtidigt en faiblesse för mousserande vin från andra delar av världen tex Cava, Cap Classique, Prosecco, Crémant , Spumante för att nämna några. DryckesListan.se har samlat en kort beskrivning av några populära mousserande viner. Som alla har en gemensam nämnare, nämligen att de har producerats enligt traditionell metod (andra jäsningen på flaska). Längre ner i artikeln kommer Mousserande vin Bäst i Test 2017.

Cava är till volym räknat världens mest exporterade mousserande vin. Cava tillverkas likt Champagne enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska, men till skillnad från champagne så behöver inte Cava komma från ett specifikt distrikt.

Freixenet Cordon Negro Brut – BÄST I TEST

SB# 7738, Pris 87 kr
Det kanske i vår bransch mest underskattade vinet!
Vinet andas ursprung och har pigga bubblor, fin fräschör och rent och uppfriskande avslut. I karaktären nyslaget hö, solmogen citron, mandelmassa, äpplen, nybakat bröd, svaga örtiga toner samt trevlig grapebeska

Privat Brut Nature Reserva 2014 – FYND

SB# 7904, Pris 109:-
Vinet har en lång smak med mjuk mousse och citruslikt avslut. Jag hittar toner av gröna och gula äpplen, gråpäron, örter, citrus och viss ton av petroleum.

El Miracle Brut – PRISVÄRT

SB# 7700, Pris 75:-
Ett torrt friskt vin med fruktiga toner som går åt det gulfruktiga hållet med inslag av citrus och gröna äpplen.

Cap Classique är mousserande vin från Sydafrika, och då från vindistriktet runt Kapstaden. Méthode Cap Classique innebär att man precis som champagnemetoden låter bubblorna skapas genom en andra fermentering på flaska. Sedan 1992 har det producerats mousserande vin under varumärket Cap Classique.

Boschendal Brut chardonnay pinot noir – PRISVÄRT

SB# 7889, Pris 105:-
Vinet uppvisar en härlig mousse med inslag av tropisk frukt, balanserad syra, röda äpplen och viss brödighet.

Pongrácz Brut – BRA VAL

SB# 7628, Pris 125:-
Torrt vin med toner av rostat bröd, nougat, solmogna äpplen samt grapefruktbeska.

Graham Beck Brut Rosé – BÄST I TEST

SB# 77905, Pris 129:-
Svenska jordgubbar blandade med röd citrus är första intrycket i detta härliga vin. Följt av inslag med mineraler och brödighet som kommer i avslutet tillsammans med balanserad syra.

Annons:

Crémant är Frankrikes benämningen för ett mousserande vin som lyder likt champagne under landets vinlagar. Det krävs bland annat att druvorna skördas för hand. Det krävs också att den andra fermenteringen sker i flaska likt champagnemetoden och att Crémant lagras i minst ett år.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne – FYND

SB# 7725, Pris 149:-
Mjuk textur med fina och eleganta bubblor som man möts av när man får vinet i munnen. Smaken har flera lager av krita, mineraler, salt, frisk frukt med inslag av lime. I avslutet finns viss fethet som påminner om gräddighet blandat med citrus.

Gérard Bertrand Crémant de Limoux Brut 2015 – PRISVÄRT

SB# 77132, Pris 149:-
Frisk ren stil med inslag av citrus, passionsfrukt och mineralet.

Langlois Crémant de Loire Brut – BÄST I TEST

SB# 7404, Pris 139:-
Vinet bjuder på en brödig och druvig känsla med inbjudande och okomplicerad syra. Vi hittar fullt med vita stenfrukter, gråpäron och citrus.

I Sverige produceras numera även mousserande vin enligt traditionell metod.

Skepparps Grand Prix Mousserande Brut 2015

SB# 99267, Pris 299:-
Det kanske roligaste och mest intressanta inslaget i årets provning var det svenska mousserande vinet från Skepparps vingård i Skåne.

Även om vi inte jublar och gör volter, speciellt inte med tanke på prislappen jämfört med andra viner i samma segment. Måste vi understryka att det är ett kul, välproducerat vin som utifrån sina förutsättningar (läs druvan solaris) ändå fyller sin funktion. Och man måste börja någonstans. Hur hade det sett ut om de gamla romarna inte hade testa olika druvor eller om de gamla munkarna inte hade tagit med sig och planterat druvor på sina pilgrimsvandringar. Vem vet med tanke på klimatförändringar vad som kan ske på svensk mark i framtiden?

Vinet har tydliga för druvan aromatiska inslag med toner av vita blommor, krusbär, vita vinbär och gråpäron. I avslutet finns honung och gröna örter.

Annons:

Här finns mer att läsa om