Annons:

Mulletårta

Receptet på Mulletårta med vanilj- och jordgubbsmousse träckt i chokladfrosting finner ni längst ner i inlägget.

Jag står i köket och tillreder lunch då en pedagog kommer in. Barnen hade själva fått önska ”sista dagens måltider” varpå de svarade godissoppa. Eller tja… Snarare GODISSOPPA! Sagt och gjort, i och med min sista dag idag blev det min tolkning av ”godissoppa” till frukost. Vad det är mer exakt kan jag visa er imorgon… Hur som helst blir en kollega till mig oerhört upprörd. Tydligen en allergimiss från min sida och hela hjärtat stannar. Va? Men hen har ju ingen anmäld allergi tänker jag som raskt går mot avdelningen. Men det var ingen allergi. Jag kommer in på avdelningen och där sitter hela förskolan samlat och sjunger ”Jag blir så glad när jag ser dig”. Jag som hela förmiddagen pendlat mellan förtvivlan och ”skärp dig Petra. För barnens skull!” brast fullkomligt ut i gråt. I en kärleksattack hoppar de därefter emot mig, allesammans och ger mig mitt livs största och oförglömliga gruppkram. Inte nog med det visar förskolesamordnaren upp ett kollage av personliga teckningar från både barn och pedagoger. Så oerhört vackra bilder! För att inte tala om alla oförskämt fina ord de skrivit med om mig… Usch och fysatan vad jag kommer sakna dem! Så mycket att det känns som om jag kvävs redan nu. Kan man verkligen älska så många personer SÅ mycket samtidigt? Finns det så mycket kärlek i en och samma människa? Ja, tydligen. Efteråt var det lunch och därefter dags för deras sistadagen-önske-tårta. Nämligen med vanilj- och jordgubbsmousse samt en herrans massa choklad! Min hyllning till alla mina älskade vänner på förskolan- nämligen Mulletårta.Antal: Ca 10-12 bitar
Form: 2 x 22-24 cm i diameter, löstagbara kanter

Ingredienser

Tårtbottnar
4 dl vetemjöl
3 dl havremjölk
1 dl rapsolja
2 msk växtbaserad yoghurt
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
Växtbaserat smör och ströbröd

Jordgubbsmousse
200 gram frysta jordgubbar
2 1/2 dl gelesocker
2 dl sojavispgrädde
2 msk vaniljsocker
1 citron, zest
1 krm salt

Chokladfrosting
100 gram havrebaserad färskost
60 gram växtbaserat smör
5 dl florsocker
1/2 dl kakao
1 msk nybryggt kaffe

Garnering samt övrigt
Ca 250 gram färska jordgubbar, skivade

Gör såhär:

1. Tårtbottnar: Sätt ugnen på 185 grader, varmluftsugn.
2.  Blanda alla torra ingredienser för sig direkt i en rymlig bunke. Häll sedan över havremjölk, rapsolja och yoghurt. Vispa till en klumpfri och jämn smet.
3. Smörj och bröa två formar (alternativt ta en i taget). Dela upp smeten i två och häll över i dina formar. Släta ut smeten jämnt över formen med hjälp av en slickepott. Grädda långt ner i ugnen ca 15-20 minuter. Stick bottnarna med en teststicka. Om stickan inte är kladdig är bottnarna klara. Låt svalna.
4. Vanilj- och jordgubbsmousse: Koka sönder jordgubbar tillsammans med citronzest, vaniljsocker, gelesocker.
Då sockerkristallerna smält ställer du kastrullen i kylen för att svalna.
5. Vispa upp växtbaserad grädde tills den blivit riktigt fast till konsistensen. Obs! Att det tar längre tid än med kogrädde. Så ha tålamod.
6. Då jordgubbarna svalnat och precis till att börja stelna vänder du ner dem i grädden tills att du fått en jämn och fluffig smet.
7. Vispa samman ingredienserna till frostingen. Placera i en sprits.
8. Montering: Skär bort eventuella ojämnheter. Placera en botten tillbaka i formen den gräddats i. Tips! Klä kanterna med bakplåtspapper.
9. Spritsa frosting längst med hela kanten. Ha över vanilj- och jordgubbsmousse. Ställ in i frysen cirka 1-2 timmar. Den ska stelna tillräckligt för att orka tyngden av den andra tårtbotten.
10. Placera ovanpå den sita botten och låt den vila i kylen minst 3 timmar men helst över natten.
11. Ställ fram spritspåsen med frosting ca 30 min före dess att du ska garnera tårtan.
Lossa försiktigt på kanterna från tårtan. Spackla och spritsa över hela tårtan som du själv vill. Dekorera med färska jordgubbar.
Jag själv smälte choklad över vattenbad och dekorerade med bara för att!

Annons:

Här finns mer att läsa om