Annons:

Nedslag Côtes-du-Rhône

Rhônedalen är ett av världens populäraste vinområden med strukturerade, charmiga viner. Vi fokuserar idag på röda viner från Côtes-du-Rhône.
2016 var däremot ett mycket lyckat, faktiskt helt formidabelt år: "Grenache såg ut som syrah till färgen, och syrah som tannant", för att citera vinmakarna i regionen.

Annons:

Rhônefloden är hela 812 kilometer lång och rinner genom både Schweiz och Frankrike. Den är en av västeuropas längsta floder och har historiskt varit viktig som transportled. Floden rinner i sitt nedre lopp genom Rhônedalen. Här odlades det vin redan under romartiden när området var en romersk provins.

 

Avignon


På grund av olika klimat, jordmån och druvor delar man upp området i Norra Rhône, och Södra Rhône. Låt oss idag snegla på de spännande vinerna från södra Rhône, och ursprunget Côtes-du-Rhône ! 

Côtes du Rhône Villages inrättades 1966 och omfattar 90 kommuner belägna i 4 departement: Ardèche, Drôme, Gard och Vaucluse. 18 mindre områden / byar har också rätt att sätta ut namnet på etiketten. De röda vinerna måste bestå av minst 50% grenache, 20% syrah och / eller Mourvèdre samt högst 20% av en annan druvsort.

Få viner är så mångsidiga och matvänliga som vinerna från just Côtes du Rhônes. Av tradition blandar man en mängd olika druvor. Hela 21 olika druvor är tillåtna, både blå och gröna. Dominerande är grenache.

Detta med så många olika druvor ger viner i en hel mängd olika stilar men synonymt är att Côtes du Rhône-vinerna är lite eldiga, mustigt kryddiga med solmogen frukt och toner av färska eller torkade örter. I regionen växer rosmarin och timjan och vinerna andas verkligen sitt ursprung. Vinerna har ofta en värmande alkohol beroende på sol, temperatur samt inblandning av druvan grenache som naturligt ger just högre alkohol.

En druvblandning som är vanlig i regionen och rolig att känna till är ”GSM”. Det står för grenache, syrah och mourvedre.

Årgångsvariationerna är stora i området och ibland stretar vinbönderna på i motvind med kyla, blåst, röta och regnfall som skadar druvorna och decimerar skörden. 2016 var däremot ett mycket lyckat, faktiskt helt formidabelt år: ”Grenache såg ut som syrah till färgen, och syrah som tannant”, för att citera vinmakarna i regionen. De hänvisar till den enorma koncentrationen man fick detta år i vinerna som blev mörka, täta och intensiva. En del vinmakare jämför 2016 med episka årgången 1990.

Nedan ett par riktigt mulliga favoriter från Côtes du Rhône. Självklart av årgång 2016. Njut lite sval till sommarbuffén, grillfesten eller grytan.

Nedslag Côtes-du-Rhône!

Dryckeslistan

 

2016 Xavier Côtes-du-Rhône Grenache Vielles Vignes, Frankrike
Artikelnummer 2151, 99:-
EKOLOGISKT, gamla vinstockar

Detta är en duktig och driven producent med lång tradition i Rhône. Man producerar viner från många av södra Rhônedalens appellationer och har en förkärleken för Grenachedruvan som dominerar i dessa fräscha, moderna viner. Xavier har varit verksam i Rhônedalen sedan 1995, innan dess gjorde man vin i flera andra franska regioner och även i Australien. Detta innebär att Xavier är uppdaterade vad gäller vinvärldens tekniska utveckling. Målsättningen med alla viner är att tydligt återspegla regionen och de lokala druvorna. Vinerna karaktäriseras av balanserade tanniner, bra fruktkoncentration, bärande syra och påtaglig mineralitet. 

Koncentrerat, torrt men fruktigt vin som är mycket smakrikt och lite eldigt. Kryddiga undertoner och karaktär av saftiga moreller, mörka plommon, boysenbär, svartpeppar, buljong, rålakrits, kryddnejlika och skogshallon. Njut till broccolipaj, grillad karré, mustig gryta med svamp och högrev eller örtkryddad lammstek.

 

2016 Gabriel Meffre Grande Reserve Côtes-du-Rhône, Frankrike
Artikelnummer 78825, 109:-
EKOLOGISKT

Gabriel Meffre som har fått sitt namn av grundaren själv. Monsieur Gabriel Meffre vinhus grundades redan 1936 i apellationen Gigondas och har idag blivit en av de viktigaste producenterna i Rhônedalen. Man exporterar viner till i princip hela världen. Detta mustiga vin är framställt på 70% Grenache, 25% Syrah, 5% Mourvèdre.

Kryddigt, fruktigt, medelfylligt med balanserad syra och strävhet samt karaktär av skogshallon, kryddpeppar, mörka klarbär, tranbär, örtkryddor, teblad och viol. Serveras runt 16 grader till pumpasoppa, shish kebab med mynthayoghurt eller kalvstek med rotsaker.

 

 

 

 

Annons:

Här finns mer att läsa om