Annons:

Ny vuxenlager Kalkskär Kellerbier

Jag är seglare som många av er läsare vet. Jag har Nynäshamn som hemmahamn. Nynäshamn har inte bara en av Sveriges bästa segelhamnar utan även ett av Sveriges bästa bryggerier, Nynäshamns Ångbryggeri. Vid mitt besök på bryggeriets sommarpub sprang jag på en ny öl - Kalkskär Kellerbier.

Varje seglare vet att det är viktigt att bunkra rätt. Pilsner är en viktig sak ombord. De flesta har begränsat med utrymme så det gäller att välja rätt saker. God öl är viktigt och är det kvalitetsöl som bryggts med kärlek är det givetvis snäppet vassare.

Redan 1997 skapades Nynäshamns Ångbryggeri av ett gäng glada kamrater. Detta har idag utvecklats till ett av landets bästa bryggerier. Klassiker som Landsorts Lager och Bedarö Bitter görs här. Jag besökte nyligen bryggeriets sommarpub, vilken ligger i bryggeriets lokaler mitt i Nynäshamn. Den är väl värt ett besök. För en ringa penning får man provsmaka ölhusets hela program för säsongen. De olika ölsorterna är döpta efter lokala platser i omgivande skärgård vilket känns hemtrevligt för oss som känner till dessa ställen.

Annons:

Här på bryggeriets sommarpub fylls det på med många klassiker av färsk öl från kranarna. Det är riktigt gemytligt trots att det hela sker i ett bryggeri. Känslan av ett industriellt ölbryggeri är fjärran. Jag uppmanar alla som gillar öl att prova någon av bryggeriets ölsorter. En av undertecknads favoriter är Landsorts Lager, som passar perfekt till vår svenska husmanskost.

 

Kalkskär Kellerbier, nummer 11386, 4,6 %, 29,70 kronor 500 ml.

Precis som alla öl från Nynäshamns Ångbryggeri har namnet tagits från öar och platser i Nynäshamns skärgård. Detta öl har fått sitt namn från ett litet skär, strax söder om Nynäshamn och just där hela havet tar vid.

Det här är en härlig vuxenöl. En lager som smakar något men som inte är för söt, vilket många industriöl tyvärr ofta är. Ölet är kalljäst, som all lager är. Vidare är det ofiltrerat och detta ger en fylligare smak med bättre tyngd och en avslutning med längd. Doft och smak är fylld av tydliga maltaromer. Doft av apelsin och aprikos blandas angenämt med brödighet. Färgen är fin och skumkronan tydlig och fast, precis som den ska vara. Det är ett fylligt öl som passar till allt från ljust kött till en riktig würst. Ölet släpps på fredag den 3 augusti.

Annons:

Här finns mer att läsa om