Annons:

Nya årgångar 

Att prova vin handlar inte enbart om att prova nytt hela tiden. Nya viner, regioner, druvor och producenter är jättespännande. Men vi ska inte glömma bort nya årgångar av klassikerna. 

Det ingår många typer av provningar som Systembolaget arrangerar för vinskribenter. Nyhetssläppen är alltid välfyllda och intressanta. Temaprovningen med mousserande vin är också viktig att gå på. Utöver dessa kläms det även in provningar av nya årgångar. Sista provningen för i år bjöd på viner från framför allt årgång 2016 och även 2017.

Så här i slutet på året är det spännande med återblick av året som gått.

Tittar vi på Europa har de två senast årgångarna varit lite upp och ned. Att det är klimatförändringar är inget vi kan blunda för. Årgång 2017 fick lite av varje. Frost, hagel och värmebölja har härjat i vissa delar av Italien (framför allt Toscana). Champagne och Bourgogne har också fått sin beskärda del av oväder, regn och rusk. Allt påverkar tyvärr skörden och har gjort att många producenter förlorat stora delar av sin frukt. På sikt innebär det högre priser.

Bland de nya årgångar jag provade på Systembolaget, var det framför allt Tyskland och deras pinfärska rieslingviner som stack ut. Årgång 2016 har börjat släppas och det är viner som kommer leva länge. De är ännu lite återhållsamma, nästa blyga, med milslånga syror och krispig citrus. Bra lagringsviner helt enkelt. Prismässigt ligger Tyskland fortfarande mycket bra till. Här kan du hitta lagringsdugliga och välgjorda viner för små pengar.

 

Annons:

Efter all tung julmat och kanske även tunga viner och annan dryck, är det just uppfriskande vitt som behövs. Torr och kall riesling är ett bra botemedel i julbordsbaksmällan.

Tre favoriter från årgång 2016

50° Parallel Riesling Trocken 2016, nr 5824. 94 kr

För sina pengar så levererar detta vin stort! Producenten är G H von Mumm som ligger i Rheingau, en av de nordligaste vinregionerna i  Tyskland.

Massor av citron, lime, grön melon och pigg mineral möter oss i glaset. Grymt gott till räkcocktail och skagenröra. Kanske till nyår? När du är trött på smakerna av jul – prova vinet till en het asiatisk wok.

Finns i över 300 butiker.

Riechsrat von Buhl Riesling Trocken 2016, nr 72093. 129 kr

Reichsrat von Buhl ligger i regionen Pfalz, söder om Rheingau.

Vinet är knastertorrt, fokuserat och fyllt med citron, mineraler och örter. Givet till ceviche och skaldjur. Utmärkt fördrink till krustader med skagen eller laxtartar.

Finns i över 90 butiker.

A Christmann Riesling 2016, nr 5882. 139 kr

A Christmann ligger också i Pfalz, en region som ger lite rikare frukt – fast rejält med syror.

Här bjuds vi på mineraler, sälta, citrus, rök och en lång eftersmak. Går att lagra i många år.

Också ett skräddarsytt nyårsvin till förrätter med skaldjur, fisk eller ostron.

Finns i över 100 butiker.

Annons:

Här finns mer att läsa om