Annons:

Poké bowl och sommarvärme

Vad är egentligen en poké bowl? Utan tvekan något trendigt, ätbart och ett ord vi ser lite överallt. Bowlen har tagit sig hit ända från Hawaii och verkar ha kommit för att stanna. 

Sverige är aldrig sena med att plocka upp trender. Vi hittar ofta det senaste modet i butikerna, samma gäller inredning och livstil. Mat och restauranger är vi kanske ändå allra bäst på. Nya krogar poppar upp som svampar, stora som små, tillsammans med foodtrucks och hipp hämtmat. En av nyheterna är just poké bowl. 

Bowlen har faktiskt sitt ursprung i Hawaii. Där äter man av naturliga skäl mycket fisk och skaldjur,  ofta med asiatiska influenser. Allt började med att fiskare ville ta vara på sin fångst. Små bitar fisk och spill, som inte gick att sälja, hamnade istället i en marinad och åts med ris. Lite som en öppen sushi, serverat i en skål. En måltid som har flera hundra år på nacken. Maträtten har spridit sig vidare, bland annat till Kalifornien, New York och numera även Sverige sedan några år tillbaka. 

 

Annons:

Här är ett axplock av de ställen som serverar poké bowl i Stockholm. 

 

Poké Burger, finns i Alvik och på Kungsholmen

 

Shaka Shaka, har också två ställen; ett vid Skanstull och ett vid Hornstull. 

 

Hawaii Poké, har fem ställen i Stockholm. 

 

A Bowl Poké Poké, ligger vid Mariatorget. 

 

Rebel Kitchen, hittar vi i Vällingby. 

 

Nanami, ligger mitt i stan på Drottninggatan.

 

Maka Maka, hittar vi på Hantverkargatan.

 

Har du tips på fler ställen, eller bra recept du vill dela med dig av? Maila! 

 

Självklart kan du göra en poké bowl själv – det är både nyttig och fräsch sommarmat, som du kan servera kall eller varm. 

I grunden läggs alltid någon form av ris, som sushiris eller råris för den som föredrar det. Godaste fisksorterna att fortsätta med är lax eller tonfisk, skuren i små bitar och marinerad i förslagsvis soja, sesamolja och chili. 

Vill du ha vegetariskt? Använd dig av tofu, ägg eller edamamebönor istället. Toppingen är viktig – här sätter bara fantasin gränser. Cashewnötter ger lite extra tuggmotstånd och bra mättnad. Prova också med kimchi, alger, picklad svamp, avocado, sesamfrön och kanske bär eller färsk frukt som mango eller vattenmelon. Avsluta med en stark sås, som srirachamajonnäs eller sesamolja och japansk soja. 

Vad dricker vi till en poké bowl då? Något svalt vitt, med både bra syra och frukt. Nedan har vi några goda pokétips! 

Har du en bowl med mycket hetta och chili? Älskar du sriracha? Då passar det bäst med en riesling, helst med lite sötma som kan möta upp styrkan i såsen. Frukten och syran i vinet kan tackla mer kryddor än man tror. Vintips: Wilhelm Riesling Schiefer 2016, nr 72150. 109 kr. 

 

Är din bowl lite mildare, och består kanske av lax eller tonfisk med skuren mango och krämig avocado? Då tar vi fram ett vin med frukt och syra, gärna med lite tropiska inslag. En sauvignon blanc till exempel. Vintips: Corralillo Sauvignon Blanc 2017, nr 2157. 99 kr. 

Ett vin med lite nötiga, fruktiga och rökiga inslag, blir prima till en vegetarisk variant med edamamebönor, tofu och rostade cashewnötter. Vintips: Greco di Tufo 2017, nr 6013. 119 kr. 

Annons:

Här finns mer att läsa om