Annons:

Bakat Dessert

Bästa semlan är den hembakta

Ingredienser

  • Vetebullen
  • 1
    st st
    jäst (för söta degar)
  • 175
    gram gram
    smör äkta osaltat
  • 5
    dl dl
    mjölk röd
  • 2
    dl dl
    socker
  • 2
    tsk tsk
    kardemummakärnor som är mortlade
  • 2
    tsk tsk
    salt
  • 15
    dl dl
    special vetemjöl
  • Fyllning
  • 200
    gram gram
    mandelmassa
  • 1
    L L
    vispgrädde
  • 3
    msk msk
    socker
  • 2
    msk msk
    florsocker
Avnjut med en kopp nybryggt kaffe eller i en djup tallrik med varm mjölk som förr i tiden.

Gör så här:
Smält smöret och häll i mjölken och värm till fingervarmt (37 grader)

Smula ner jästen i en bunke och hall i kardemumman, blanda i mjölk/smörblandningen och rör runt.

Blanda ner mjölet, lite I taget samtidigt som du rör/knådar tills degen är jämn och fin, inte för mycket mjöl.
Blanda I socker och salt tills du har en fin deg.

Knåda degen jämn I ca en kvart, gärna med degblandare eller assistant om du har en, men jag har även gjort det för hand med bra resultat.

Jäs degen en halvtimme tills den blir dubbelt så stor.

Rulla till bullar och sätt på ugnsplåt smörad eller med papper.
Jäsning igen till dubbel storlek nästan en timme, hellre lite längre än för kort då fibrerna blir längre och degen blir luftig = luftiga och goda bullar.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter tills de fått färg, läg upp på galler att svalna.

När bullarna är kalla kan du skära av ett lock på bullen och börja med fyllningen.

Gröp ur bullen med en gaffel eller fingrarna, blanda det urgröpta med mandelmassan och lite grädde.
Vispa till en slät smet, fyll bullen med smeten och spritsa sedan med luftigt vispad grädde.
På med locket och pudra med florsocker.

 


Annons: