Annons:

Grytor/långkok Nötkött

Dillkött, en husmansklassiker!

Dillkött en klassisker ibland husmansrätterna, som vi lagar alltför sällan.

Ingredienser

  • Dillkött
  • 2
    st st
    Morötter, stora
  • 2
    st st
    Lagerblad
  • 1 ½
    kilo kilo
    Kalvkött, till exempel bog, rygg eller ben
  • 3
    tsk tsk
    Salt
  • 8
    st st
    Vitpepparkorn
  • 4
    st st
    Dillstjälkar
  • Dillsås
  • 2
    cl cl
    Grädde
  • 2
    msk msk
    Vetemjöl + lite vatten
  • 6
    st st
    Morötter, kokta i bitar
  • 1
    dl dl
    Dill, finhackad
  • 4
    msk msk
    Ättikssprit, minst. Men smaksätt efter din egen smak
Smaksätt med salt och vitpeppar och servera med kokt potatis.
Gör så här: Koka upp vatten och salt en i en rymlig kastrull. Skala och dela morötterna i bitar och
lägg ner dem i kastrullen tillsammans med övriga ingredienser. Sjud i ca 1,5 till 2 timmar och skumma under tiden de äggviteämnen som bildas på ytan.
När köttet är mört och klart lyfter du ur det ur kastrullen och låter det svalna. Sila under tiden av buljongen och koka ner den så att det bara är 3 dl kvar. Vispa mjölet med lite kallt vatten och rör ned det i buljongen. Smaka av med salt peppar och ättiksprit, jag gillar när det riktigt drar i kinderna av ättiksyran, men du kanske vill ha det på ett annat sätt. Så tillsätt ättikan lite i taget medan du smakar av. När du har fått såsen som du vill häller du ned grädden, lägger i köttet och morötter i lagom stora munsbitar. Vänd till sist ned dillen och låt allt bli varmt. Servera med kokt potatis.

Jag är kokbokskreatör, sommelier, skribent och stilist med fokus på mat & dryck. Här på DryckesListen vill jag ge dig receptet för ett lyckat möte mellan mat och vin. Och tillsammans med min redaktion försöka lotsa dig rätt i vindjungeln.

Annons: