Annons:

Grytor/långkok Asiatiskt Fågel

Dragen kyckling med Indiska smaker

Det här är en variant på Pulled Pork. Men med indiska smaker och med kyckling istället för fläsk.

Ingredienser

  • Dragen kyckling med Indiska smaker
  • 900
    gram gram
    Kycklinglårfilé
  • 4
    msk msk
    Olja
  • 2
    msk msk
    Smör, osaltat
  • 1
    st st
    Gul lök, fint hackad
  • 2
    st st
    Vitlöksklyfta, finhackade
  • 2
    msk msk
    Ingefära, fint hackad
  • 12
    st st
    Kardemummakapslar
  • 24
    st st
    Kryddnejlikor
  • 4
    st st
    Lagerblad
  • 2
    tsk tsk
    Koriander, mald
  • 1
    tsk tsk
    Cayennepeppar
  • 2 ½
    dl dl
    Meze yoghurt
  • 3
    dl dl
    Vatten, kokande
  • Såsen, i slutet
  • 1
    dl dl
    Kokosgrädde
  • 2
    tsk tsk
    Salt
Servera med Gurkraita som är en Indisk youghurtgurka. Rosta 1 krm hela spiskummin frön i en torr stekpanna tills de börjar dofta. Mortla fröna och häll ner dem i en skål. Fyll på med 3 dl yoghurt. Skala en halv gurka, ta bort kärnorna och dela den i små bitar. Blanda alla ingredienserna med salt och låt stå och mogna i kylskåpet.

Häll i oljan och en klick smör i en järngryta. När det har smält lägger du i lök, vitlök och ingefära. Låt det puttra tills det mjuknar och tillsätt sedan kardemumma, kryddnejlikor och lagerblad. Låt det gå ytterligare ett par minuter. Häll i koriander och cayennepeppar, rör några sekunder och tillsätt sedan två matskedar av yoghurten. Koka ihop och tillsätt ytterligare två matskedar yoghurt. Lägg i kycklingfiléerna och rör om. Efter några minuter tillsätter du det kokande vattnet.

Låt grytan puttra tills kycklingen är nästan sönderkokad. Drag sönder kycklingen med en gaffel i små trådiga bitar. Såsen delar på sig på slutet, rör då i kokosgrädden och rör om. Stäng av värmen och låt grytan vila en timme. Värm försiktigt upp den före servering och smaka av med salt. Grytan går bra att förbereda ett par dagar före servering och förvara i kylskåp. Servera med ris och gurkraita.

Smaklig spis!


Jag är kokbokskreatör, sommelier, skribent och stilist med fokus på mat & dryck. Här på DryckesListen vill jag ge dig receptet för ett lyckat möte mellan mat och vin. Och tillsammans med min redaktion försöka lotsa dig rätt i vindjungeln.

Annons: