Annons:

Fisk

Fänkålsgravad lax med citron

Grava sin egen lax är lätt, det smakar så otroligt mycket mer och härligare än den man köper i butik. Här, en variant med citron och fänkål.

Ingredienser

  • Fänkålsgravad lax
  • 800
    gram gram
    Laxfilé med skinn
  • 1
    dl dl
    Strösocker
  • 1
    dl dl
    Salt
  • 1
    msk msk
    Vitpeppar, grovmalen
  • 2
    st st
    Citron, rivet skal av
  • 1
    st st
    Fänkålsstånd
  • ½
    dl dl
    Pernod (eller annan lakritssmakande sprit)

0,5 dl pernod (eller annan lakritssmakande sprit)

Laxen bör ha varit fryst innan du gravar den så börja med det. Tina den och dela den sedan i två lika stora bitar. Blanda ihop alla kryddorna och klappa in dem på köttsidan av ena laxbiten, droppa över spriten. Lägg över den andra laxbiten som lock. Stoppa ner laxpaketet i en plastpåse och låt det sedan vila i en form. Lägg på en tyngd och skjuts in i kylskåpet i 2 dygn. Vänd gärna laxen några gånger så att smakerna riktigt gosar in sig i laxköttet. Innan servering skrapar du av kryddorna från laxen och skär den i tunna skivor. Servera med en sallad på tunt skivad fänkål, citronrasp och en riktigt smakrik rapsolja.


Jag är kokbokskreatör, sommelier, skribent och stilist med fokus på mat & dryck. Här på DryckesListen vill jag ge dig receptet för ett lyckat möte mellan mat och vin. Och tillsammans med min redaktion försöka lotsa dig rätt i vindjungeln.

Annons: