Annons:

Asiatisk Asiatiskt Fågel Kryddstarkt

Gong Bao Ji Ding eller kung Paos kyckling

Het kyckling med nötter och ris, en rätt från Sichuan i Kina.

Ingredienser

  • 2
    st st
    Kycklingbröst
  • 8
    msk msk
    Ljus (light) soja
  • 2
    msk msk
    risvinäger eller mirin
  • 1
    msk msk
    risvinäger
  • 3
    msk msk
    sesamolja
  • 1
    msk msk
    jordnötsolja (går att byta ut mot sesamolja)
  • 1
    dl dl
    vatten
  • 3
    dl dl
    cashewnötter eller jordnötter (osaltade)
  • 1
    st st
    Purjolök
  • 1
    tsk tsk
    Mald sichuanpeppar (röd/rosa)
  • 2
    st st
    Torkade röda chilifrukter
  • 1
    st st
    Röda chilifrukter (färska)
  • 4
    msk msk
    Hoisinsås
  • 40
    gram gram
    Ingefära (färsk) ca 3 cm
  • 3
    st st
    Vitlöksklyftor
  • 1
    msk msk
    Maizenamjöl
  • 1
    tsk tsk
    salt
Det är enklast att tillaga rätten i en wokpanna. Vill man kan man också smaksätta rätten med lite färsk koriander eller thaibasilika. Servera med ris.

Det här ser svårare ut än vad det är, du behöver dock en del ingredienser.

Gör först en marinad till kycklingen. Rör ihop 1 msk mirin (alternativt risvinäger men då ska du också tillsätta en msk socker), 1 msk sesamolja, 4 msk ljus soja, 2 msk hoisinsås, saltet och majsenan. Vispa ihop detta.

Skär därefter upp kycklingen ganska små bitar, ca 1×2 cm. och lägg dem i marinaden ca 30 minuter.

Under tiden rör du ihop en sås. Häll upp 1 msk risvinäger, 1 msk sesamolja, vattnet, 4 msk ljus sojasås och 2 msk hoisinsås i en skål och rör ihop. Låt denna stå så länge.

Skär upp purjolöken i små bitar, ca 1×1 cm stora. Finhacka vitlöken, ingefäran och vitlöken samt skiva upp den färska chilin.

Hetta upp en stor stekpanna eller wokpanna på hög värme, tillsätt lite jordnötsolja alternativt sesamolja. Häll ned sichuanpepparn och den torkade chilin – låt fräsa en kort stund. Därefter tillför du ingefäran, vitlöken, purjolöken samt den färska chilin. Fräs på hög värme i någon minut under omrörning varefter du vänder ner kycklingen tillsammans med marinaden och bryner denna under 3-5 minuter, försök se till att all kyckling blir lätt brynt. Försök se till att du inte får i allt för mycket av marinaden innan köttet är brynt. Häll därefter ned resten av marinaden och såsen, låt koka upp och sänk sedan värmen.

Låt det hela sjuda tills kycklingen är färdig och såsen har tjocknat, detta brukar ta cirka 10-15 minuter.

Rör därefter ned nötterna, smaka av, salta vid behov. Servera med ris.


Annons: