Annons:

Bröd Soppa Husman Husmanskost Fläskkött

Hemlagad Ärtsoppa

Visst tar det lite tid att blötlägga ärtorna och koka ärtsoppan men vilken smak det blir. Passa på att koka en stor sats!

Ingredienser

  • Ärtsoppa
  • 500
    gram gram
    Gula torkade ärtor
  • 1
    st st
    Vatten till blötläggning
  • 1 ¾
    L L
    Vatten till soppan
  • 250
    gram gram
    Magert rimmat fläskkött t ex bog
  • 2
    st st
    Tärningar kött- eller grönsaksbuljong
  • 1
    st st
    Gul lök,tärnad
  • 2
    tsk tsk
    Timjan eller mejram
  • 1
    st st
    Lagerblad
  • 1
    tsk tsk
    Ev. salt

Skölj ärtorna och lägg dem i en bunke. Slå över vatten så att det täcker precis. Ställ svalt över natten.

Häll sedan upp ärtorna i durkslag och skölj dem med kallt vatten.

Lägg de avrunna ärterna i en gryta och slå på 1 3/4 liter vatten. Lägg ev. i en bita magert rimmat fläskkött. Lägg också i buljongtärningar, tärnad gul lök och timjan eller mejram samt lagerblad.

Koka under lock i 1 – 1 1/2 timme eller tills ärtorna är mjuka.

Ta upp fläsket, skär det i små kuber och lägg tillbaka dessa i grytan. Smaka av soppan med mer timjan eller mejram och kanske lite salt.

Om soppan blir för tjock späder man den med vatten eller buljong.

Kommentar: Jag kokar ofta min ärtsoppa i mer än 2 timmar för att ärtorna ska mosa sig ordentligt.

Annons: